KUALA TERENGGANU: Apabila Mahani Dagang dipisahkan daripada suaminya pada tahun 2009, dia segera meletakkan “tangan yang baik” dia gunakan untuk membawa induk beliau daripada 10 kanak-kanak.

Ibu tunggal berusia 44 tahun dari Kampung Batin di Seberang Takir menjalani kursus dalam urutan tradisional dan kini memperoleh pendapatan antara RM2, 000 dan RM3, 000 sebulan berjalan spa kampung sendiri.

“Saya tidak mempunyai pengalaman dalam memberi rawatan urut. Tetapi ia adalah ibu saya yang menunjukkan kepada saya bahawa saya mempunyai tangan yang baik. Digalakkan oleh ibu saya dan persatuan ibu-ibu tunggal di Terengganu, saya pergi untuk program urut tradisional selama dua minggu pada bulan Oktober 2009.

“Sejurus selepas itu, saya memulakan perniagaan saya sendiri dengan menyediakan perkhidmatan urut rumah ke rumah kepada penduduk kampung,” kata Mahani, juga lebih dikenali sebagai Kak Mah.

Sebagai reputasi beliau sebagai tukang urut yang baik meningkat, Mahani dapat menyewa rumah RM150 sebulan di kampung untuk perniagaan beliau.

“Rumah itu sangat kecil dan buruk, dan pelanggan saya tidak mempunyai tempat untuk meletak kereta mereka,” katanya.

Walau bagaimanapun, dengan bantuan 000 RM5, di bawah program 1Azam Kerajaan dalam tahun 2011-an, Mahani beralih perniagaannya ke premis yang lebih besar dan membeli peralatan lain untuk menawarkan refleksologi, rawatan muka dan sauna.

“Saya boleh membeli pelbagai jenis minyak urut dan perubatan tradisional. Saya juga mampu menyewa rumah yang lebih besar.

Kini terdapat lebih banyak ruang untuk pelanggan saya untuk meletakkan kereta mereka, “kata Mahani, yang kini melihat 3-4 pelanggan sehari dan memerlukan pelantikan sekurang-kurangnya seminggu lebih awal.

“Saya perlu pandai membahagi masa antara kerja dan menjaga anak-anak saya. Saya masih pulang ke rumah semasa makan tengah hari untuk memasak untuk mereka, “kata Mahani, yang kanak-kanak berusia antara empat dan 21.

Mahani juga menjalankan latihan untuk pemain muda usahawan lain di bawah Memperkasakan program Wilayah Ekonomi Pantai Timur di Terengganu dan Kelantan.

sumber