Adakah anda seorang ahli isi rumah berpendapatan sederhana yang mencari untuk membeli rumah? mungkin bernilai untuk menyemak PR1MA – satu inisiatif oleh Kerajaan Malaysia untuk membangunkan perumahan mampu milik bagi isi rumah berpendapatan sederhana.

Apakah PR1MA

PR1MA bermaksud Perumahan Rakyat 1Malaysia. Objektif PR1MA adalah untuk membangunkan perumahan mampu milik bagi isi rumah berpendapatan sederhana di bandar-bandar utama di Malaysia. Untuk tujuan PR1MA, berpendapatan sederhana ditakrifkan sebagai pendapatan bulanan bersama (yang merangkumi kedua-dua suami dan pendapatan isteri) sebanyak RM2, 500 hingga RM7, 500.

Mengapa Mewujudkan PR1MA?

PR1MA ditubuhkan oleh Kerajaan sebagai satu cara untuk membantu demografi bertujuan menguruskan kos sara hidup di kawasan bandar, khususnya, dalam meningkatkan peluang mereka untuk memiliki rumah di tengah-tengah harga hartanah yang semakin meningkat di Malaysia.

Apakah Jenis-jenis Rumah Akan Terdapat Melalui PR1MA?

Rumah di bawah PR1MA akan ditempatkan di dalam masyarakat yang mampan dan berharga antara RM100, 000 dan RM400, 000.

Sehingga Mac 2013, kawasan-kawasan yang telah dikenal pasti dan berada di bawah pelbagai peringkat pembangunan termasuk Seremban Utara, Negri Sembilan, Kuantan, Pahang; Nusajaya, Johor, Bukit Gelugor, Pulau Pinang dan Alam Damai, Cheras (Sumber: NST). Dianggarkan 80,000 rumah PR1MA akan dibina di Lembah Klang dan Wilayah Persekutuan sahaja.

Berapa Banyak murah Hartanah PR1MA akan?

Tiada pengesahan rasmi lagi. Walau bagaimanapun, dalam temu bual dengan The Star pada 11 Mac 2013, Perdana Menteri YAB Dato ‘Sri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak telah dipetik sebagai berkata rumah PR1MA akan menjadi “sekurang-kurangnya 20% lebih rendah daripada kadar pasaran”.

Bagaimana Orang membeli Harta PR1MA a?

Hartanah PR1MA ditawarkan melalui undi terbuka (iaitu proses merangka lot). Untuk menjadi calon yang berkelayakan, anda perlu melengkapkan proses pendaftaran dan mendapatkan nombor PR1MA anda sendiri. Selepas itu, anda boleh mengemukakan permohonan untuk pengundian kepada harta PR1MA pilihan anda.