Nurliyana Mohd Suhaimi tersenyum dari telinga ke telinga apabila beliau menerima RM250 Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 bantuan tunai beliau baru-baru ini.

“Ia tidak mudah untuk menyara hidup dengan kenaikan kos harga dan walaupun bantuan yang mungkin kelihatan seperti satu jumlah yang kecil, ia adalah lebih daripada cukup untuk meringankan beban kewangan saya,” katanya.

Kakaknya, Nursobiha, 23, berkata dia merancang untuk menyelamatkan sejumlah sebaliknya.

“Saya merancang untuk menyelamatkan sejumlah sebagai sebahagian daripada dana kecemasan saya, yang boleh digunakan pada hari hujan,” pembantu teknikal katanya.

Kedua-dua adik-beradik adalah antara 573 penerima BR1M 2.0 di dalam bahagian pilihan raya itu Tambun parlimen yang menerima bantuan di SK Jelapang di Taman Meru, Ipoh di sini pada hari Ahad (2 Jun).

Kaunter telah ditubuhkan oleh bahagian Umno Tambun bersama-sama dengan Bank Simpanan Nasional.

Satu lagi penerima, Zulkifli Mohd Dali, 30, berkata beliau akan menggunakan bantuan tunai RM500 beliau menerima untuk membeli barang keperluan untuk anak tiga tahun dan sejumlah kecil untuk diberikan kepada ibu bapanya.

“Isteri saya adalah seorang suri rumah dan saya bekerja sebagai seorang mekanik jentera berat dengan hanya, 400 gaji bulanan RM1, yang bermakna bahawa kita melakukan yang terbaik untuk mendapatkan oleh setiap hari.

“Walaupun ia kelihatan sedikit kepada orang lain, bantuan yang telah membantu mengangkat beban ekonomi keluarga saya,” katanya.

sumber