KEJAYAAN: Sesetengah 4,300 wanita dalam program mendapat RM3, 500 sebulan

KANGAR: LEBIH daripada 70 peratus daripada jumlah 106.947 peserta 1Azam ini “Akhir Kemiskinan” program telah mencapai sasaran margin keuntungan bulanan RM300 selama tiga bulan berturut-turut, yang ditetapkan oleh Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Menterinya, Datuk Rohani Abdul Karim, berkata beberapa 4,300 peserta wanita program yang sama juga pendapatan sekurang-kurangnya RM3, 500 sebulan sejak program itu dilancarkan pada tahun 2010.

“Kementerian berbangga dengan pencapaian peserta.”

“Program ini bertujuan membantu golongan berpendapatan rendah dari semua kaum, termasuk kaum India, Orang Asli dan Bumiputera, dan ia telah berjaya,” katanya selepas memberi 1Azam perniagaan start-up kit bernilai RM750, 000 kepada 150 peserta baru dari negeri ini di sini semalam.”

Acara itu, yang diadakan di Kampung Baru Sungai Serai, Chuping, dekat Padang Besar, telah dilancarkan oleh Menteri Besar Azlan Man.

Turut hadir ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Azizan Hamid.

Kerajaan telah memperuntukkan RM1.2 bilion bagi peserta untuk menceburi bidang pertanian, perkhidmatan dan projek-projek ternakan penternakan.

Rohani berkata kementerian itu masih mengkaji sebab-sebab di sebalik kekurangan yang dialami oleh baki 30 peratus daripada peserta.

Dia tidak menolak bahawa pilihan yang salah dalam perniagaan adalah satu sebab mungkin untuk mereka jatuh pendek penanda aras kementerian.

Pilihan yang salah dalam perniagaan, katanya, termasuk menjual kuih Hari Raya, membuat pakaian Hari Raya dan penyediaan makanan.

“Ini adalah bermusim dan kebanyakannya bergantung kepada musim perayaan, apabila perkara-perkara yang berada dalam permintaan yang besar.

“Sebaik sahaja musim perayaan berakhir, permintaan yang menurun dan begitu juga pendapatan mereka.”

Rohani berkata kementerian itu akan membantu peserta yang jatuh pendek penanda aras kementerian.

Beliau berkata langkah-langkah juga akan diambil untuk meningkatkan program outreach kementerian.

sumber