LAHAD DATU: Sekumpulan Pelahus tempatan yang dikenali sebagai Bajau gypsies laut, mendakwa bahawa mereka telah ditipu Bantuan Rakyat 1Malaysia mereka 2.0 (BR1M atau Bantuan Rakyat 1 Malaysia) oleh beberapa ‘orang tengah’.

Menurut laporan Insider Borneo semalam, mereka telah didaftarkan pada Mac lepas pada premis bahawa mereka dapat bernilai RM500 bantuan BR1M, yang akan bernilai banyak untuk kaum ini tertanya-tanya, yang tinggal kebanyakan masa di dalam bot mereka dan jarang di atas tanah, kecuali benar-benar perlu.

Tetapi malangnya harapan mereka tidak menjadi kenyataan, sekurang-kurangnya bagi majoriti daripada mereka.

Jurucakap mereka, Abdul Han, mendakwa bahawa hanya 10 daripada 60 keluarga yang permohonan berjaya, telah menerima bayaran BR1M mereka.

Namun begitu, jumlah yang diterima hanya RM150 dan bukan RM500 seperti yang ditetapkan.

Mereka kini percaya bahawa mereka telah ditipu oleh ‘orang tengah’ tertentu yang membantu memudahkan permohonan BR1M mereka dengan pihak berkuasa yang berkaitan.

Kumpulan itu, sebahagian daripada tanah jajahan gypsies laut kini setinggan di sekitar Bandar Wilayah Jasa sini, tertanya-tanya dengan kuat tentang apa yang telah berlaku kepada janji-janji yang dibuat kepada mereka sebelum Pilihan Raya Umum ke-13.

“Malangnya, apabila kebanyakan daripada pemohon yang berjaya menerima bayaran BR1M mereka, apa yang kami dapat menunjukkan hanya nombor pendaftaran BR1M,” keluh Abdul Han.

“Walaupun kita yang buta huruf, orang-orang ini tidak sepatutnya dieksploitasi kami. Tambahan pula, ini bukan kali pertama, “katanya kepada Insider Borneo.

Nasib mereka datang kepada cahaya apabila seorang kawan Abdul Han disebut-sebut dari portal berita dalam talian mengenai kesusahan yang gypsies laut yang sedang mencangkung dalam ‘rumah’ sementara mereka di Bandar Wilayah Jasa.

Abdul Han mendakwa bahawa apabila beberapa pegawai datang untuk mendaftar untuk skim BR1M 2.0 pada Mac tahun ini, mereka telah diberitahu bahawa terdapat lebih daripada 1,000 pemohon yang layak daripada kalangan pulau. Ini termasuk kira-kira 400 orang asli Bajau.

Ia telah melaporkan bahawa beliau telah memanggil sesama insan yang berada di sekeliling pada masa itu, untuk tampil ke hadapan dan menunjukkan slip pendaftaran BR1M mereka, untuk menyokong tuntutan beliau.

Masyarakat, yang menyara hidup mereka daripada menangkap ikan atau dengan memungut hasil laut, berharap bahawa dengan nasib mereka yang dilaporkan, mereka akan mendapatkan apa yang telah dijanjikan kepada mereka.

Abdul Han juga mengeluh bahawa mereka tidak mempunyai pilihan tetapi untuk mencangkung di sekitar Bandar Wilayah Jasa, kerana rumah-rumah yang dijanjikan kepada mereka oleh ‘rasmi besar’, sebagai syarat untuk penempatan semula mereka kepada Bajau Laut skim penempatan semula di Kampung Kunak 3, tidak bersedia lagi.

Selain itu, kehidupan mereka terjejas teruk apabila pihak berkuasa yang berkenaan yang dikenakan sekatan tidak masuk akal kepada mereka; mana hanya ketua keluarga itu dibenarkan untuk pergi ke laut untuk menangkap ikan, beliau mendakwa.

Seluruh ahli keluarga diperlukan untuk kekal di tempat perlindungan sementara mereka di tengah-tengah masyarakat, yang terletak di sebelah Perkuburan Islam.

“Ia amat sukar bagi kami untuk keluar memancing di laut sahaja. Kami cuba untuk bersabar dengan tetapi ia hanya tidak berfungsi. Sementara itu, Imam kampung juga mula mengejar kami dari sini.

“Beliau berkata, kita harus meninggalkan tempat itu kerana kita telah mendapat wang BR1M kita. Oleh itu, kita semua tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan kampung en-bloc dan datang ke sini untuk mencangkung, “jelas Abdul Han.

Oleh itu, kira-kira 400 daripada mereka kini terpaksa menumpang di sekitar Bandar Wilayah Jasa. Ada tidur dalam bot nelayan mereka, manakala yang lain membuat tugasan mengenai cara-cara kaki lima kedai-kedai, pada waktu malam.

Mereka telah setinggan di sana selama tiga minggu lalu kini.

“Sekurang-kurangnya, di sini, kita dapat memberi makan keluarga kami dengan melakukan beberapa pekerjaan yang ganjil dan oleh mengemis,” katanya.

Abdul menceritakan bahawa awal tahun ini, pihak berkuasa yang berkenaan telah dihantar enam trak kerajaan untuk memindahkan mereka ke kampung di mana kononnya Bajau Laut skim penempatan semula itu sepatutnya.

Dalam pada itu, bot nelayan mereka – 24 unit sama sekali, telah ditarik ke tepi pantai oleh unit 10 orang pihak berkuasa yang berkenaan.

Tetapi, apabila mereka kembali untuk mengumpul bot nelayan mereka kemudian, mereka diberitahu bahawa dua daripada bot nelayan tenggelam.

Setelah memeriksa, mereka juga mendapati bahawa beberapa barang-barang berharga mereka pada bot-bot telah hilang.

Beliau juga kesal bahawa selain tidak dihantar daripada rumah-rumah yang dijanjikan, pakaian dan beras, pihak berkuasa yang terbabit juga gagal untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah agama untuk belajar, seperti yang dijanjikan.

Dia kemudian mendedahkan bahawa pada tahun lepas apabila isterinya didekati Jabatan Kebajikan Daerah untuk membuat susulan atas permohonan beliau untuk bantuan kebajikan, beliau telah dimaklumkan bahawa Kerajaan telah meluluskan, dan bahawa keluarganya dan lain-lain Sea Gypsies akan berpindah ke skim penempatan semula .

“Kami benar-benar menghargai bantuan jenis Barisan Nasional (BN) dan Perdana Menteri. Malangnya, seperti niat yang baik telah dikalahkan oleh beberapa pegawai-pegawai kerajaan yang tidak bertanggungjawab, “katanya.

Beliau juga mendakwa bahawa pihak berkuasa yang berkenaan sebelum itu memberitahu mereka bahawa Mykad mereka akan siap pada bulan depan.

Ini juga merupakan salah satu sebab mengapa mereka telah membuat keputusan untuk datang ke Lahad Datu, supaya ia akan menjadi lebih mudah bagi mereka untuk mengambil MyKad mereka kemudian.

Abdul Han mengakui bahawa Mykad yang bermakna kepada mereka kerana ia akan membolehkan mereka untuk mencari pekerjaan, selain menghantar anak-anak mereka ke sekolah.

Ditanya sama ada mereka bersedia untuk kembali ke penempatan semula, beliau berkata mereka akan, dengan syarat bahawa pihak berkuasa yang berkenaan boleh menyediakan mereka dengan perumahan yang sesuai, dan tidak meninggalkan mereka untuk menyara diri mereka sendiri.

Sementara itu, pihak berkuasa yang berkaitan seperti Pegawai Daerah Zulkifli Nasir dan Lahad Datu ADUN Datuk Yusof Apdal tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen, pada masa akhbar.

sumber