Pengurusan subsidi minyak adalah mimpi ngeri untuk Kerajaan Malaysia yang memberi subsidi kepada pengeluar dan pengguna minyak yang membentuk sebahagian besar, atau kira-kira satu perlima, perbelanjaan mengurus menyeluruhnya.

Mereka telah diterap banyak bidang kehidupan kita, terutamanya dalam pengangkutan dan tenaga, dan juga dalam pendidikan awam dan kesihatan, serta dalam industri dan pertanian. Selalunya, sistem penetapan harga dalam sektor subsidi sering tidak menggambarkan kos sebenar atau sebenar kepada masyarakat.

Kita tahu bahawa manakala subsidi boleh mengurangkan kos dan harga, mereka tidak datang percuma. Seseorang perlu membayar perbezaan di antara kos dan harga yang dikenakan. Tidak ada perkara seperti makan tengah hari percuma. Dalam hal ini, kerajaan perlu memikul kos besar daripada subsidi.

Sekarang, kerana kerajaan telah mengambil keputusan untuk menghapuskan subsidi bahan api datang esok, ia adalah masa yang sesuai untuk berbuat demikian dengan penurunan ketara dalam harga minyak antarabangsa baru-baru ini, yang dijangka kekal demikian di masa akan datang.

Penurunan harga mendadak mencerminkan peningkatan dalam bekalan minyak dan permintaan global yang lebih rendah.

Ini penurunan harga yang mendadak, berlaku di tengah-tengah konflik antarabangsa dan serantau, agak belum pernah terjadi sebelumnya. Pada masa lalu, harga minyak umumnya dipercepatkan apabila terdapat ancaman kepada kestabilan politik serantau dunia atau.

Dengan percubaan kami untuk mengekang defisit fiskal, langkah untuk menghapuskan sepenuhnya dengan subsidi bahan api adalah logik dan tepat. Rakyat Malaysia akan membayar harga pasaran sebenar untuk tenaga, satu amalan yang berlaku di beberapa negara-negara lain di rantau ini seperti Singapura, Thailand dan Filipina.

Mempunyai harga subsidi tenaga akan menanggung banyak kos tersembunyi kepada masyarakat. Ia boleh membawa kepada salah peruntukan sumber dan menggalakkan ketidakcekapan. Amalan ini menjadikan tenaga murah tetapi sumber yang tidak sering digunakan untuk memaksimumkan pulangan, dan sebaliknya, sebahagian besarnya digunakan sebagai bahan api.

Di samping itu, terdapat kebocoran ketara sebagai subsidi juga dinikmati oleh orang-orang yang kaya dan orang asing, seperti Singapura di selatan dan Thailand di utara Semenanjung Malaysia.

Penguatkuasaan bukanlah jawapan penuh – bukti kepada keadaan serba salah ini kerana ramai rakyat Malaysia sendiri yang terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang tidak beretika, termasuk penyeludupan bahan api.

Dengan menghentikan subsidi minyak, matlamat kerajaan untuk menurunkan defisit dengan ketara akan mudah dicapai manakala simpanan yang terjadi boleh digunakan untuk perbelanjaan produktif dan penuh makna.

Kita tahu bahawa harga sebenar bahan api akan menjadi beban masyarakat miskin dan berpendapatan rendah, terutama pada masa-masa harga tinggi. Tetapi sekarang, kerana harga antarabangsa telah diturunkan, harga runcit bahan api boleh diturunkan.

Kerajaan telah melaksanakan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), yang dibayar secara langsung kepada penduduk berpendapatan rendah. Bantuan ini, sebenarnya, boleh digunakan sebagai formula mengimbangi sebarang kenaikan harga tenaga kemudian.

BR1M bertujuan untuk membantu penduduk berpendapatan rendah, yang paling terjejas oleh inflasi, kenaikan gaji lambat dan ancaman pengangguran. Oleh itu, mekanisme yang sudah wujud dalam BR1M untuk menebat, walaupun tidak sepenuhnya, kebajikan golongan miskin daripada kenaikan harga.

Di samping itu, memperkukuhkan sistem pengangkutan awam adalah satu lagi cara untuk membantu orang ramai dalam menangani kos yang semakin meningkat, terutamanya di kawasan bandar dan pinggir bandar di mana penerima gaji yang tinggal.

Mendapatkan orang yang mengetahui harga berasaskan pasaran adalah baik kerana mereka akan mengambil keputusan perniagaan dan pelaburan mereka berdasarkan sebenar analisis kos-faedah untuk semua input dan output mereka. Oleh itu, usaha mereka akan membawa kepada kecekapan yang lebih tinggi dalam ekonomi.

Ia juga memberi manfaat di peringkat individu kerana orang akan menggunakan bahan api dengan bijak. Untuk menjual minyak pada harga subsidi menggalakkan pengguna untuk mengambil ia atas sebab-sebab yang kurang penting, dan seterusnya menyumbang kepada pembaziran.

Oleh itu, keputusan oleh kerajaan mengapungkan harga petroleum yang tepat dari pelbagai sudut. Langkah itu sesungguhnya akan memberi gambaran bahawa kerajaan bertekad mengawal defisit fiskal dan penggunaan subsidi, dan rakyat Malaysia perlu menggunakan sumber dengan bijak, termasuk bahan api dan air.

Dalam jangka masa panjang, ia adalah baik untuk mempunyai harga yang betul kerana perkara itu akan jatuh ke tempat yang betul.