The Star: Ramai penerima BR1M beralih untuk menyambut Najib di program Janji Ditepati.

KUCHING: Skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) mungkin akan diteruskan setiap tahun jikalau kerajaan mempunyai dana yang mencukupi.

Dalam pengumuman ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ini adalah permintaan popular daripada orang yang ditemuinya semasa tinjauan mesra.

“Semasa saya di Sibu (pada hari Jumaat), saya bertemu dengan seorang bekas askar yang bersalam dengan saya dan berkata terima kasih untuk bantuan BR1M sekali. Terdapat orang lain yang bertanya, ‘Datuk, kita boleh mendapatkan semula?’

“Itulah permintaan yang popular dan ianya agak menarik. Jika pembangkang boleh lakukan Bersih 1, 2 dan 3, kami boleh lakukan BR1M 1, 2 dan 3 – dan ini akan lebih memanfaatkan rakyat jika kerajaan mampu. Biar saya periksa status kewangan,” katanya kepada sorakan penyokong ramai ketika melancarkan program “Janji Ditepati” di Wisma Bapa Malaysia.

Skim BR1M menyediakan bantuan wang tunai sebanyak RM500 kepada mereka yang mempunyai pendapatan kasar isi rumah RM3,000 dan ke bawah sebulan. Setakat ini, 4,2 juta sesetengah keluarga di seluruh negara telah mendapat manfaat dari bantuan kewangan BR1M.

Najib menyangkal dakwaan pembangkang bahawa kerajaan meminjam wang dari Bank Dunia untuk membiayai bantuan BR1M dan sebagainya kepada rakyat. “Mereka tidak boleh menunjukkan apa-apa bukti kerana kita tidak meminjam wang. Sebaliknya, kita menggunakan kekuatan ekonomi kita sendiri untuk memberikan kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) adalah salah seorang yang mendengar isu-isu rakyat dan menyimpan janji mereka kepada rakyat.

“Kejaayan pentadbiran negara telan mengembalikan hasil kepada rakyat melalui pelbagai program seperti BR1M, bantuan RM100 untuk 5.3 juta pelajar sekolah, dan RM200 baucer buku untuk 1.3 juta pelajar pengajian tinggi,” katanya.

Perdana Menteri juga berkata Kerajaan Persekutuan telah menunaikan janji untuk membangunkan Sarawak.

Klik di sini untuk membaca laporan berita penuh di The Star: PM: BR1M may be continued if funds available