Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) adalah satu inisiatif strategik yang bukan sahaja membantu orang dari berpendapatan rendah cuaca kumpulan kos sara hidup yang meningkat tetapi juga merangsang ekonomi.

“Ia tidak pernah menjadi satu pembaziran wang yang boleh bankrap negara kita seperti yang didakwa oleh pembangkang,” kata Menteri Kedua Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan sebelum menyampaikan BR1M 2.0 baucar kepada penerima 808 di Stadium Tertutup Lawas pada hari Jumaat.

Beliau berkata bantuan yang telah menyumbang kepada aktiviti ekonomi dalam negeri yang sama membolehkan penerima untuk membeli barangan keperluan harian pada masa yang sama.

Awang Tengah berkata mereka yang gagal untuk menghargai usaha yang mulia ini oleh kerajaan adalah mereka yang telah ditipu oleh pihak pembangkang.

“Kita perlu berfikir secara bijak dan melihat melalui retorik kosong dan janji-janji mereka.

“Teruskan untuk perhimpunan di belakang BN yang telah dihantar kepada semua janji-janjinya selama ini.”

Mengenai kejayaan Datuk Henry Sum Agong dalam mengekalkan Lawas dalam pilihan raya umum ke-13 baru-baru ini, Awang Tengah mengucapkan terima kasih kepada pengundi atas sokongan mereka.

Beliau berkata selepas GE13 perhimpunan pasaran saham menekankan keyakinan pelabur ada dalam kerajaan BN dan pelbagai program transformasi itu.

Sum, yang turut berucap berkata, pembentangan BR1M 2.0 semalam membuktikan sekali lagi bahawa bantuan itu bukan “pemanis pilihan raya” tetapi komitmen oleh kerajaan untuk membantu rakyat.

“Masih terdapat beberapa nama lagi dalam senarai. Mereka akan menerima ia (bantuan) pada akhir tahun ini, “kata Sum, yang juga dikenali sebagai perpaduan untuk bergerak Lawas ke hadapan.

sumber