KUALA LUMPUR – Komitmen kerajaan untuk meringankan beban kos sara hidup yang meningkat di kalangan golongan berpendapatan rendah melalui Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) telah menjadi amat penting kepada masyarakat Cina dan India di negara ini .

Seorang penjual akhbar, T. Subbulekchumi, 55, berkata BR1M RM500 membekalkan mereka dengan wang tunai tambahan untuk membeli barang-barang runcit dan lain-lain barang keperluan.

“Saya juga menggunakan sebahagian daripada bantuan itu sebagai modal untuk perniagaan akhbar saya, manakala BR1M kedua telah digunakan untuk membayar deposit untuk bilik baru yang suami saya dan saya tinggal.

“Saya mempunyai seorang anak lelaki, yang merupakan seorang pemandu teksi, tetapi dia telah berkahwin dan tinggal di tempat lain,” katanya kepada Bernama.

Subbulekchumi, yang suaminya, A. Eraiah, 63, mempunyai penyakit jantung, berkata beliau berterima kasih kepada menjadi antara penerima BR1M kerana ia membantu mengurangkan beban kewangan beliau.

Beliau memuji kerajaan, di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang membimbangkan untuk kesejahteraan rakyat.

Satu lagi penerima BR1M, M. Krahalatchumi, 50, seorang ibu tunggal dengan tiga kanak-kanak yang juga mempunyai untuk menjaga ibu 77 tahun itu, berkata bantuan itu membantu untuk menambah perbelanjaan isi rumah beliau.

Beliau berharap kerajaan akan mempertimbangkan untuk menyediakan elaun bulanan untuk ibu tunggal seperti beliau.

Sementara itu, Chew Keng Kwun, 61, berkata bantuan, walaupun kecil bagi sesetengah orang, adalah besar bantuan yang besar.

Beliau berkata menggunakan wang BR1M untuk membayar bil-bil utiliti dan juga membeli beberapa barangan isi rumah.

Undang-undang Shu Ping, 25, penerima bantuan BR1M untuk berkahwin rakyat Malaysia, berkata beliau dapat menggunakan wang itu untuk membayar ansuran motosikal beliau, serta membelanjakan kira-kira pada ibu bapanya.

- BERNAMA

sumber