Wang mungkin tidak akan terpercik di seluruh sebanyak seperti sebelum ini dengan Bajet 2014 yang dijangka mematuhi disiplin fiskal walaupun ia menangani kebajikan rakyat.

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Razak akan membentangkan bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini dijangka untuk mengurangkan subsidi. Ini, menurut pemerhati bajet, boleh diterima tetapi mesti dibuat kurang menyakitkan untuk rakyat.

Satu kajian mengenai apa yang rakyat Malaysia mencari dalam Bajet 2014 menunjukkan banyak ” keletihan pemberian ” – dan bukan sahaja di kalangan golongan berpendapatan tinggi. Jadi, Kerajaan dijangka untuk memastikan bahawa hanya layak mendapatkan BR1M dan mengkaji semula pemberian dan dasar-dasar populis sumber longkang.

Janji perbelanjaan kelihatan bersedia untuk disimpan, tetapi kerajaan dijangka membuat baik pada janji sepanjang tempoh mandat dan bukannya dalam setahun.

Kerajaan juga dijangka akan bertindak balas kepada kemarahan pembayar cukai ke atas salah urus dan sisa diperincikan dalam Laporan Ketua Audit Negara dengan menggariskan langkah-langkah untuk membawa pesalah ke muka pengadilan.

Bajet tertentu untuk membuat pengumuman mengenai GST , tetapi Cukai Barangan dan Perkhidmatan dijangka akan dilaksanakan hanya pada tahun 2015. Kepentingan orang ramai pada struktur cukai berkisar bagaimana ia akan memberi kesan kepada kos sara hidup, kebimbangan ketua rakyat Malaysia.

Bajet ini mungkin melihat harga rumah mengawal, dengan teriak untuk rumah mampu milik untuk golongan miskin dan kelas menengah. Kelas menengah , yang telah mengadu tentang diabaikan dalam belanjawan lalu, dijangka mendapat “sesuatu” kali ini. Kelas pekerja , sementara itu , mahu anak akan dibuat dengan lebih bebas yang ada dan pada harga yang berpatutan.

Pelancongan akan mendapatkan beberapa bonus dengan 2014 sebagai Tahun Melawat Malaysia dan banyak meminta rebat cukai bagi rakyat Malaysia yang mengambil cuti tempatan.

Perniagaan pasti untuk mendapatkan insentif untuk inovasi dan pelaburan di tengah-tengah panggilan bagi kerajaan untuk memberi ganjaran kepada usahawan yang mewujudkan peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan.

Mengenai pembangunan , ramai yang meminta kerajaan untuk meneruskan projek-projek hanya dengan tiket besar yang akan membawa peluang pekerjaan dan meningkatkan ekonomi.

sumber