IPOH: bantuan RM500 atau BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) bagi kumpulan berpendapatan rendah perlu dinaikkan antara RM800 dan RM1, 000, dan diberikan secara tetap.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata ini adalah mungkin dengan prestasi ekonomi yang baik berterusan di negara ini.

“Kami bermula dengan BR1M 1.0 tahun lepas, diikuti oleh 2.0 tahun ini. Ekonomi kita di landasan yang betul dan dijangka terus menunjukkan prestasi yang baik sebagai langkah negara ke arah sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020, “katanya.

Pertumbuhan ekonomi negara, yang berada pada 5.6% tahun lepas, dijangka meningkat kepada 6% tahun ini, mengatasi negara-negara seperti Singapura, Jepun, Hong Kong, Amerika Syarikat dan Britain, kata Dr Chua.

Beliau berkata, ini adalah bukti bahawa program transformasi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah berkesan dan penting untuk masa depan negara dan rakyat.

Dr Chua, yang juga ahli Majlis Ekonomi Negara yang dipengerusikan oleh Najib, berkata sebuah negara berpendapatan tinggi akan memberi manfaat kepada orang ramai dari semua kumpulan sosio-ekonomi.

“Kuasa perbelanjaan yang lebih baik mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan, misalnya,” katanya.

Negara ini, katanya, perlu mencapai tahap tertentu pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan kira-kira 300,000 pekerjaan setiap tahun untuk berkembang maju.

Beliau berkata perumahan mampu milik di Pulau Pinang adalah di luar jangkauan penduduk Pulau Pinang yang banyak manakala lebih 10,000 orang di Selangor, termasuk ibu tunggal, telah menyaman kerajaan negeri kerana tidak memenuhi janji.

“Ekonomi di Kedah telah hampir datang terhenti dengan negeri mencatatkan defisit sejumlah RM2 bilion lagi dalam tempoh empat tahun lepas,” katanya.

Lebih di Kelantan, Dr Chua berkata kerajaan negeri tidak berminat untuk pembangunan ekonomi dan lebih prihatin tentang jenama PAS hukum hudud.

sumber