Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan pada 1 April tahun depan, akan menyukarkan peniaga tidak bertanggungjawab untuk menjual terlalu mahal kepada pengguna.

Pengarah Bahagian cukai Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Datuk Subromaniam Tholasy, berkata GST memperbaiki kecacatan struktur dalam sistem cukai jualan dan membantu memastikan pengguna tidak membayar apa-apa “cukai tersembunyi” .

Sistem cukai jualan , jelasnya, mempunyai kesan yang melata atas pengguna .

“Kami kini terperangkap di bawah sistem lama dimana peniaga yang tidak bertanggungjawab boleh mengambil kesempatan dengan meningkatkan harga mereka secara tidak adil walaupun cukai jualan dikenakan di peringkat pengeluar.

“GST yang akan dikumpul adalah dari satu peringkat ke peringkat yang seterusnya. Apa yang anda bayar adalah cukai nilai tambahan.

“Peniaga yang tidak bertanggungjawab tidak lagi boleh mengambil kos cukai sebagai kos barangan. Harga akan menjadi lebih telus dan dalam jangka masa panjang , lebih stabil, ” katanya pada forum awam bertajuk” Mengapa GST? “yang dianjurkan oleh INPUMA.

Beliau berkata di dalam GST, pengguna tidak akan menanggung kos mana-mana ” cukai tersembunyi” kerana margin keuntungan di setiap peringkat dari pengilang dan pemasar akan diketahui .

“Di bawah peraturan margin Ringgit bersih, margin keuntungan sebelum dan selepas GST tidak perlu berubah. Yang pada dasarnya akan mengehadkan apa-apa senaman mengaut keuntungan oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab .

” Adalah lebih mudah untuk menguatkuasakan Akta Anti- Pencatutan bawah persekitaran GST supaya kita tahu margin di setiap peringkat, ” katanya.

Senarai barang-barang kena cukai di bawah GST, Subromaniam berkata, akan dibebaskan sebagai “Panduan Pembeli” tiga bulan sebelum dan tiga bulan selepas pelaksanaannya.

“Jika ia dilepaskan terlalu awal , ia mungkin tidak mencerminkan harga asas sebenar barang itu sebagai kos pengeluaran mungkin telah berubah sebelum tempoh itu ,” kata beliau sambil menambah bahawa senarai itu termasuk barangan pengguna yang popular.

Makanan dan penting sektor asas seperti pengangkutan awam, kesihatan , perumahan dan pendidikan adalah dikecualikan daripada GST.

GST itu, beliau berkata , adalah cukai progresif di mana beban kepada golongan berpendapatan rendah adalah jauh lebih rendah daripada kumpulan berpendapatan tinggi .

sumber