K. Saraswathy telah menjalankan perniagaan katering makanan kecil-kecilan dari rumahnya di Kampung Kovil di Butterworth selama lebih 10 tahun dan dia telah bermimpi untuk membuka gerai makanan suatu hari nanti.

The 58-year-old menerima kejutan menyenangkan apabila impian lama dia dipenuhi lama oleh Kerajaan Persekutuan dengan menyediakan beliau dengan sebuah gerai, peralatan dan perabot secara percuma di bawah skim 1AZAM.

“Saya kini dapat menjalankan sebuah gerai makanan kekal di luar rumah saya dan menarik pelanggan tetap.

“Saya pernah memperoleh pendapatan antara RM500 dan RM1, 000 sebulan sebelumnya.

“Sekarang, saya berharap untuk mendapatkan lebih dengan gerai dan peralatan baru,” katanya selepas menerima bahan-bahan dari bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Dewan Budi Penyayang pada Khamis.

Selain daripada gerai kereta dorong, dia juga menerima kanopi bangsal, empat meja, 16 kerusi, periuk nasi, periuk gergasi, mangkuk, piring, sudu, cawan dan apron.

Beliau adalah antara 46 orang dari utara Seberang Prai, yang menerima pelbagai bantuan material di bawah skim ini, yang bertujuan untuk membantu ahli-ahli yang berpendapatan rendah meningkatkan perniagaan mereka.

Satu lagi penerima, Ang Phaik Tiew, 44, dari Kampung Selamat, Tasek Gelugor, yang menerima mesin jahit dan mesin sulaman, berkata dia telah terlibat dalam perniagaan jahit secara kecil-kecilan sejak berusia 18.

“Tetapi, ia kini telah menjadi sumber utama pendapatan saya untuk menyokong tiga kanak-kanak schoolgoing saya, berusia antara 10 dan 15 tahun, selepas suami saya meninggal dunia empat tahun lalu,” katanya.

Salun Rambut operator M. Nagarajah, 52, berkata, beliau bersyukur kerana kerusi, meja solek, mesin perm, gunting, pengering rambut dan peralatan lain yang diperuntukkan di bawah skim ini.

“Saya telah menjalankan perniagaan dandanan rambut saya dari rumah saya di Taman Bertam Indah untuk tempoh lima tahun yang lalu.

“Dengan peralatan yang disediakan, saya berharap untuk menyewa rumah kedai untuk menjalankan salon saya di Bumbung Lima, Penaga, tidak lama lagi,” katanya.

Lain-lain yang diterima perlu peralatan bernilai kira-kira RM4, 000 setiap satu untuk meningkatkan lagi perniagaan mereka termasuk mereka yang menyediakan nasi lemak kukus, char kuey teow, ais minuman dicampur, burger, makanan sejuk beku, bahulu, produk goreng dan kuih-muih tradisional.

Wanita, Keluarga dan Masyarakat Kemajuan Kementerian NKRA pegawai Hazmi Samsudin berkata, hampir 70% daripada penerima 1AZAM 106967 seluruh negara telah berjaya meningkatkan pendapatan mereka dengan bahan bantuan yang diterima antara Januari 2011 dan Januari tahun ini.

Beliau berkata ramai daripada mereka melihat pendapatan meningkat sekurang-kurangnya RM300 sebulan.

Hazmi berkata kerajaan terpaksa membelanjakan kira-kira setakat RM1.2bil terhadap skim ini.