KUALA LUMPUR, (Bernama) – Pengagihan pelbagai bantuan kerajaan dan pelaksanaan pakej pembangunan kumpulan sasaran telah memberikan impak yang positif dalam membantu mereka untuk berhadapan dengan kos sara hidup yang meningkat, menurut penganalisis ekonomi Datuk Dr Noor Azlan Ghazali.

Malah, beliau berkata bantuan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), RM100 bantuan persekolahan, Baucar Buku 1Malaysia, tayar Aid 1Malaysia dan Projek Perumahan 1Malaysia (PR1MA), juga telah membantu kumpulan sasaran untuk menampung perbelanjaan mereka.

Beliau berkata perubahan struktur dalam model ekonomi dan dasar yang dilaksanakan oleh Barisan Nasional (BN), bersama-sama dengan usaha-usaha yang diambil untuk mengatasi isu-isu yang berkaitan dengan kos sara hidup yang meningkat, telah membawa kesan yang positif ke arah mempunyai kualiti hidup yang lebih baik untuk rakyat .

“Kos sara hidup adalah masalah yang dihadapi oleh semua negara-negara di dunia, termasuk di negara-negara maju, dan ia adalah sebahagian daripada jahat pertumbuhan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, beliau berkata usaha-usaha untuk mengatasi masalah itu tidak seharusnya dibiarkan kepada kerajaan semata-mata kerana perubahan kepada gaya hidup individu juga telah menyumbang kepada kenaikan kos sara hidup.

Gaya hidup moden dalam era teknologi maklumat dan komunikasi telah menyumbang kepada permintaan yang semakin meningkat untuk telefon bimbit, komputer dan akses internet kelajuan tinggi seperti tidak pernah sebelum ini dan oleh itu, digunakan agak sebahagian besar daripada pendapatan rakyat.

Apa yang digunakan untuk menjadi barang mewah kini dianggap satu keperluan dan ini pasti akan memberi kesan kepada kos sara hidup, Noor Azlan berkata.

Berdasarkan sambutan untuk pelbagai bantuan yang diberikan kepada kumpulan-kumpulan yang disasarkan, ia adalah jelas bahawa kebanyakan penerima gembira, tetapi berapa lama kerajaan perlu terus memberikan bantuan itu?

Dalam hal ini, Noor Azlan berkata pengagihan pelbagai bantuan adalah satu cara untuk memastikan bahawa kumpulan yang lemah, terutama golongan miskin dan berpendapatan rendah, akan dapat menikmati bantuan dan pertumbuhan ekonomi negara.

“Malaysia sedang mengalami pembangunan yang pesat dan beberapa orang yang tidak dapat menampung pertumbuhan ekonomi,” katanya.

Noor Azlan, yang merupakan ketua ekonomi dan kelompok pengurusan Majlis Profesor Negara, berkata bantuan juga boleh dianggap sebagai peruntukan subsidi dalam sektor-sektor tertentu yang boleh dinikmati secara langsung oleh rakyat yang memerlukan ia yang paling.

Beliau berkata, usaha yang dilakukan oleh kerajaan menekankan kebanyakannya kepada pembangunan infrastruktur yang komprehensif dan kemudahan awam yang cekap, meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan isi rumah mereka yang berpendapatan rendah dan mengurus pembangunan ekonomi sektor.

Baru-baru ini Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah 2012 mendedahkan bahawa pendapatan isi rumah bulanan purata di Malaysia telah meningkat daripada RM4, 025 pada tahun 2009 kepada RM5, 000 pada 2012 atau 7.2 peratus setahun.

Pendapatan isi rumah bandar telah meningkat sebanyak 6.6 peratus setahun dari RM4, 705 pada tahun 2009 kepada RM5, 742 pada tahun lepas, manakala pendapatan isi rumah luar bandar meningkat sebanyak 6.4 peratus daripada RM2, 545 kepada RM3, 080.

Sebagai tindak balas kepada pelaksanaan pelbagai inisiatif di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP), beliau berkata inisiatif transformasi sejajar dengan perubahan ekonomi semasa.

Beliau berkata kerajaan telah melakukan kerja yang baik dalam menguruskan ekonomi negara dan ini boleh dilihat dari segi pembangunan fizikal, infrastruktur, kesihatan, pendidikan dan dimensi sosial.

Bagaimanapun, beliau berkata beberapa sektor perlu diperbaiki dari semasa ke semasa, seperti sistem awam penghantaran, penyertaan sektor swasta, struktur rantaian bekalan barangan dan perkhidmatan, serta sistem pengangkutan.

sumber