RAWANG – Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan terus diberikan kerana ia adalah satu program fokus yang mempunyai kesan yang besar kepada rakyat.

Perdana Menteri berkata, BR1M mencapai kumpulan sasaran yang lebih daripada subsidi pukal yang katanya juga mendapat manfaat yang kaya, pekerja asing dan melanggar undang-undang seperti penyeludup.

“Terdapat banyak kebocoran (dalam subsidi pukal), tetapi dengan BR1M penerima boleh menggunakan wang untuk membeli-belah, membeli susu bayi, beg sekolah dan pakaian.

“Ini secara tidak langsung dapat membantu meningkatkan ekonomi tempatan seperti pasar tani, kedai runcit dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan penduduk Kampung Sungai Terentang, di sini.

Najib mengulas memperkecilkan dakwaan pembayaran BR1M oleh parti-parti politik pembangkang.

Kerajaan persekutuan diperkenalkan pada tahun 2012 pembayaran tahunan BR1M sebanyak RM500 bagi setiap isi rumah dengan pendapatan bulanan sebanyak sehingga RM3, 000. Tahun ini, ia juga membayar RM250 kepada individu yang belum berkahwin tunggal yang berpendapatan bulanan sehingga RM2, 000.

Najib berkata kerajaan akan terus memberi pembayaran BR1M jika ia telah diberi mandat baru dalam Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang 5 Mei.

Beliau berkata program itu boleh diperbaiki sebagai satu janji yang dibuat dalam manifesto BN. Manifesto telah berjanji untuk mengumpul BR1M kepada RM1, 000 pada tahun depan.

“Kita tahu bahawa program ini memberi manfaat kepada rakyat. Jadi, pembangkang cuba untuk mengubahnya menjadi kontroversi.

“Walau bagaimanapun, rakyat mahu rancangan itu diteruskan dan jumlah yang meningkat,” katanya. -TSD

sumber