IPOH: Ikrar Aku Janji Barisan Nasional , yang dibuat pada pilihan raya umum ke-13 yang baru berakhir, akan dimasukkan ke dalam penggubalan Bajet 2014.

Teratas dalam senarai itu akan meningkat secara beransur-ansur Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) mulai tahun depan.

Memberi jaminan bahawa bajet negara akan menjadi bajet untuk rakyat, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanazlah menggesa mereka untuk tampil ke hadapan untuk memberi maklum balas mereka dalam penggubalan bajet.

Beliau berkata, matlamat utama kerajaan adalah untuk memastikan rakyat menikmati kemakmuran yang lebih besar, manakala negara ini bergerak ke hadapan ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

“Ia (draf) daripada bajet akan termasuk Aku Janji yang telah dibuat dalam pilihan raya lepas, terutamanya peningkatan dalam pembayaran BR1M.

“Kami mahu orang ramai untuk menjadi sebahagian daripada bajet ini. Kita mahu bajet ini sebagai bajet rakyat,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat sarapan pagi dengan penduduk Kampung Tengku Hussein di sini semalam.

Ahmad Husni berkata, beberapa perbincangan telah diadakan di peringkat kementerian untuk memulakan perundingan bagi Bajet 2014, yang dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada bulan Oktober.

“Kami meletakkan asas yang kukuh untuk bajet. Kami sedang mencari ke dalamnya konteks yang lebih jangka panjang. Ini bermakna bahawa kita mempunyai matlamat yang lebih tinggi. Kita mahu menjadi sebuah negara maju menjelang tahun 2020, dan kita mesti meletakkan asas yang kukuh dalam bajet tahun depan. “

Beliau berkata kerajaan mengalu-alukan maklum balas daripada semua kumpulan, sama ada profesional, ahli akademik atau pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan, yang mewakili kedua-dua sektor perniagaan dan rakyat.

Beliau berkata tidak seperti tahun lepas apabila wakil-wakil kementerian meminta pandangan negeri oleh kerajaan, pendekatan ini tahun ini akan menjadi agak berbeza.

“Sesiapa sahaja yang mahu memberikan pandangan mereka, hanya beritahu kami. Terdapat dua cara untuk itu. Satu, kita mempunyai perbincangan kumpulan fokus di antara 15 dan 16 kumpulan, dan yang lain adalah melalui memorandum, surat, e-mel dan apa-apa .

“Jadi, ini akan menjadi bajet terbuka.”

Sementara itu, Ahmad Husni berkata negara itu yakin dapat mencapai sasaran empat peratus defisit tahun ini, 3.5 peratus tahun depan dan tiga peratus pada tahun 2015.

“Kami kemudian akan bergerak ke arah belanjawan berimbang sebelum menuju untuk bajet lebihan,” katanya.

sumber