Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST ) tahun depan boleh membantu untuk mencegah aliran wang haram dan wang hitam.

Pembantu khas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Dr Ahmad Husni Hanadzlah, Ting Tai Fook berkata GST adalah telus dan semua barang-barang yang telah dibayar dan dikenakan akan dicetak dalam invois.

“Dalam Jualan semasa dan Cukai Perkhidmatan (SST), barang-barang yang dibayar tidak menunjukkan berapa banyak cukai telah dikenakan bagi setiap item sebagai cukai jualan itu sudah tertanam dalam harga jualan.

“Dengan GST, invois yang dicetak akan menunjukkan barang-barang yang telah dikenakan cukai 6 %,” katanya , semasa forum mengenai GST di Menara Regency Hotel di sini pada hari Ahad.

“Kami juga mempunyai program yang digunakan dalam sistem GST yang boleh membezakan barang-barang standard dan dikecualikan dan mengenakan ini dengan sewajarnya ,” katanya.

“Kami telah mengkaji sistem GST yang dilaksanakan di kira-kira 160 buah negara dan datang dengan sistem yang sempurna, ” katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa GST akan dilaksanakan bermula 1 April tahun depan.

Ting menegaskan bahawa pengguna perlu sentiasa perlu bijak apabila membuat pembelian.

“Kami sentiasa menggesa rakyat untuk berbelanja dengan bijak dan berbelanja pada masa yang tepat .

“Semak dan bandingkan harga , atau tunggu untuk perkara-perkara yang telah harga diskaun ,” katanya.

“Sama ada ia adalah membeli secawan kopi dari rantaian terkenal kopi selama kira-kira RM10, atau cawan di kedai kopi biasa anda selama kira-kira RM1.80 , tiada siapa boleh memaksa anda untuk memilih sama ada satu, ” kata Ting.

“Pada akhir hari, terpulang kepada pengguna untuk membuat keputusan yang betul,” katanya.

sumber