Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dinanti-nantikan tidak akan diumumkan dalam Bajet 2013 kerana kerajaan masih berunding dengan pihak yang bertentu, termasuk persatuan perniagaan, kerana ia mahu memastikan bahawa orang ramai memahami sepenuhnya mengenai cukai ini.

“Kami akan terus mempunyai penglibatan supaya semua orang tahu tentang hal ini (sebelum pelaksanaan). Apabila ia telah mencapai semua pihak, maka kami akan melaksanakan GST,” kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Cukai Kebangsaan danLembaga Hasil Dalam Negeri Rancangan Korporat 2012-2015 di sini, semalam.

“Berdasarkan penglibatan kita dengan persatuan, maklum balas adalah menggalakkan,” katanya.

Rang Undang-Undang GST telah dibentangkan di Parlimen untuk bacaan kali pertama pada bulan Disember 2009 tetapi bacaan kedua, yang telah dirancang untuk Mac 2010, telah ditangguhkan.

Pada bacaan kedua Rang Undang-Undang, Ahmad Husni berkata: “Kami masih belum membuat keputusan kerana kami mahu semua orang memahami manfaat GST dahulu.”

“Kerajaan sedang mengambil kira faktor-faktor yang banyak. Pada masa ini, mereka cuba untuk menilai dan memahami sentimen orang biasa kerana ia adalah cukai mercu tanda,” presiden Institut Chartered Cukai Malaysia SM Thanneermalai berkata.

“Jika anda memperkenalkan sesuatu seperti ini, anda mesti membuat orang ramai memahami implikasi dan tiada salah komunikasi ,” katanya, sambil menambah bahawa kerajaan perlu mengambil masa dalam memperkenalkan GST.

“Kerajaan sudah bersedia tetapi soalnya ialah sama ada rakyat sudah bersedia,” katanya.

GST akan menggantikan cukai jualan semasa sehingga kepada 10% dan cukai perkhidmatan sebanyak 6%.

Kerajaan sedang merancang untuk mengenakan kadar standard GST sebanyak 4% ke atas semua bekalan yang boleh dikenakan cukai barangan dan perkhidmatan dan ia dijangka bahawa perniagaan dengan perolehan tahunan di bawah RM500, 000 tidak akan dikehendaki untuk mendaftar bagi tujuan GST.

Source