KUALA LUMPUR (Bernama) – Mereka yang ingin untuk memiliki rumah pertama mereka pasti akan menarik nafas lega atas usaha kerajaan untuk bukan sahaja menyediakan rumah mampu dimiliki tetapi juga menjadikan ia lebih mudah untuk memiliki satu.

Sebagai permulaan, di bawah Bajet 2013, RM1.9 bilion telah diperuntukkan untuk membina 123,000 rumah mampu milik di lokasi-lokasi strategik di seluruh negara.

Dan dalam membuat pemilikan rumah lebih mudah, untuk membeli rumah pertama mereka berharga sehingga RM400, 000 akan dapat menikmati sehingga 50 peratus diskaun ke atas duti setem. Keistimewaan ini telah dilanjutkan sehingga 2014.

Ini adalah satu langkah yang penting oleh kerajaan yang akan membantu beribu-ribu orang, terutama generasi muda, untuk merealisasikan impian mereka untuk memiliki rumah pada masa di mana harga rumah adalah di luar jangkauan yang makan gaji purata.

Ketiga-tiga agensi kerajaan yang dilantik untuk merealisasikan matlamat ialah Jabatan Perdana Menteri yang menguruskan program 1Malaysia Perumahan Awam (PR1MA), SYARIKAT Perumahan Negara Berhad (SPNB) dan Jabatan Perumahan Negara.

berpendapatan sederhana

Kerajaan sedang berusaha keras untuk membantu golongan berpendapatan sederhana di kawasan bandar untuk memiliki rumah berharga antara RM150, 000 dan RM300, 000 melalui program PR1MA.

Ini dicapai melalui kerjasama antara pemaju perumahan swasta, di mana kira-kira 80,000 rumah mampu milik akan dibina di lokasi-lokasi seperti Kuala Lumpur, Shah Alam, Johor Baharu, Seremban dan Kuantan.

Rumah-rumah ini akan berharga 20 peratus lebih rendah daripada nilai pasaran semasa di kawasan masing-masing.

Di Johor Baharu, sebagai contoh, PR1MA telah mengenal pasti beberapa lokasi di Larkin, Tampoi, Kulaijaya, Plentong dan Pasir Gudang untuk membina 8,000 rumah mampu milik.

SPNB telah diperuntukkan RM320 juta untuk membina 22855 rumah, termasuk rumah-rumah kos rendah dan sederhana di bawah ‘Orang Rumah Mesra’ dan program ‘Rumah Mampu Milik.

Program ‘Rumah Mesra’ akan melihat 21,000 rumah berharga RM65, 000 yang dibina pada tahun 2013, dengan pembeli menikmati subsidi sehingga RM20, 000 pada harga jualan dan dua peratus lagi pada faedah yang dikenakan.

Bagi golongan berpendapatan rendah dan yang tergolong dalam generasi muda, Jabatan Perumahan Negara telah diperuntukkan RM543 juta bagi melaksanakan 45 Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang terdiri daripada 20,454 rumah menggunakan sistem bangunan perindustrian.

Penjawat awam juga akan mendapat faedah daripada langkah ini, di mana 20 peratus daripada unit-unit baru PPR akan diperuntukkan kepada mereka dan satu lagi satu peratus akan diperuntukkan untuk orang kurang upaya.

Apapun, pembeli dijamin harga jualan yang sehingga RM40, 000 kurang daripada harga pasaran RM120, 000.

memulihkan projek perumahan terbengkalai

Selain daripada membina ratusan rumah yang mampu dimiliki oleh golongan berpendapatan kecil, kerajaan juga komited untuk memulihkan projek perumahan terbengkalai.

Antara 2010 dan Disember 2012, melalui usaha bersungguh-sungguh daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, sebanyak 118 projek perumahan terbengkalai telah dipulihkan.

Kementerian juga telah mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa projek-projek perumahan terbengkalai yang dihidupkan semula oleh pemaju itu sendiri, termasuk melalui insentif cukai khas untuk pemaju yang menyiapkan projek-projek perumahan mereka.

Insentif cukai ini juga diperluaskan kepada bank-bank ke atas faedah yang diperolehi daripada pinjaman yang diberikan kepada pemaju untuk menyiapkan projek-projek perumahan terbengkalai.

Apa-apa bantuan telah membantu untuk memulihkan sekurang-kurangnya 30 projek perumahan terbengkalai dan telah memberi manfaat kepada kira-kira 8,000 pembeli.

PENGURUSAN SISA PEPEJAL

Pada tahun ini, kementerian juga memberi tumpuan kepada salah satu komponen penting yang berkaitan dengan perumahan – menguruskan sisa pepejal.

Menguruskan sisa pepejal berkesan kini merupakan keutamaan kerana negara ini tidak lagi boleh bergantung kepada tapak pelupusan.

Kementerian sedang menimbang pilihan lain yang maju dan mesra alam, termasuk insinerator state-of-the-art yang digunakan oleh negara-negara maju.

Sebagai permulaan, dua insinerator telah dirancang di Kuala Lumpur masing-masing dan Johor Baharu.

dalam perancangan

Komponen-komponen lain yang berkaitan dengan perumahan dan kesejahteraan masyarakat adalah landskap di Kangar, Alor Setar, Sandakan dan Labuan, membina taman-taman awam yang baru, memasang CCTV di 25 bidang kuasa kerajaan tempatan, menjadikan tandas awam dan menaik taraf zon rekreasi keluarga.

Ini adalah sejajar dengan program kejiranan Cantik Saya (MyBN), dengan lapan bangunan tinggi bangunan kediaman mendapat wajah baru, lima buah rumah terbakar sedang dibina semula, dan lapan infrastruktur dan perumahan awam dipertingkatkan.

Lebih penting lagi, MyBN telah berjaya menyuntik semangat kesukarelawan di kalangan remaja yang tinggal di skim perumahan awam dalam isu-isu yang berkaitan dengan kebersihan, pengurusan infrastruktur di dalam dan di luar bangunan, kawasan rekreasi, kawasan sukan dan lain-lain.

Dengan begitu banyak membantu ada, terpulang kepada generasi muda untuk menggunakan peluang keemasan ini bukan sahaja untuk memiliki rumah tetapi juga untuk menikmati persekitaran yang disertakan bersih, indah dan hijau.

- BERNAMA

sumber