Ketua Misi Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) untuk Malaysia, Alex Mourmouras , berkata pada akhir perbincangan untuk 2013 Perkara IV Perundingan bahawa dia mengalu-alukan keputusan di negara ini untuk memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Bajet 2014 Malaysia mengesahkan bahawa negara ini akan memperkenalkan GST pada April 1, 2015 , menggantikan jualan dan perkhidmatan cukai yang berkuatkuasa. Cukai ini akan mempunyai kadar utama sebanyak enam peratus, yang paling rendah di kalangan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara ( ASEAN) negara. Indonesia, Vietnam, Kemboja, Filipina dan Laos mengenakan GST pada 10 peratus, manakala Singapura dan Thailand mengenakan ia pada tujuh peratus.

GST ini bertujuan untuk menghapuskan cukai dua kali yang dihadapi oleh perniagaan di bawah rejim ini, meningkatkan daya saing eksport Malaysia, dan keluarkan herotan untuk membekalkan keputusan rantaian yang disebabkan oleh cukai kasar berasaskan .

Mourmouras mengetuai pasukan IMF pada lawatan ke Kuala Lumpur dan Pulau Pinang antara Disember 04 dan 16 untuk menjalankan perbincangan untuk 2013 Perkara IV Perundingan dengan Malaysia. Beliau berkata pelaksanaan GST tidak boleh ditangguhkan atau dikompromi .

Beliau juga memuji keputusan Malaysia untuk dimasukkan ke dalam Bajet 2014 yang peningkatan dalam cukai hartanah ditambah pula dengan sokongan untuk pembeli rumah berpendapatan rendah.

“Misi ini memuji pihak berkuasa untuk pengurusan ekonomi cekap mereka dalam konteks persekitaran luaran yang sukar bagi Malaysia pada tahun 2013, ” kata Mourmouras dalam satu kenyataan rasminya. Beliau berkata kerajaan persekutuan bertujuan untuk mempunyai defisit fiskal sebanyak empat peratus daripada keluaran dalam negara kasar pada 2013 dan 3.5 peratus daripada KDNK pada tahun 2014.

sumber