PETALING JAYA: Sektor hartanah Malaysia tidak dalam apa-apa risiko serta-merta mengalami gelembung , menurut Pengerusi Eksekutif perunding hartanah CBRE Malaysia, Chris Boyd.

Beliau berkata walaupun harga harta kediaman, rumah di Malaysia masih antara yang paling murah di rantau ini.

” Harga hartanah kediaman meningkat pada kadar yang berterusan di Malaysia sehingga tahun 2009 , tetapi telah mempercepatkan sehingga baru-baru ini .

“Bagaimanapun , harga tidak adalah seperti tidak menentu seperti yang dilihat di Hong Kong dan Singapura,” katanya dalam satu persembahan semasa Perumahan Negara ke-16 dan Sidang Kemuncak Hartanah 2013.

“Sebagai perbandingan dengan harga mewah terpilih Asia kediaman, Kuala Lumpur kekal sebagai salah sebuah bandar-bandar paling murah di rantau ini, ” kata Boyd.

Menurut beliau , purata hartanah mewah kediaman di Hong Kong kos hampir AS $ 3,000 ( RM10 , 200) sekaki persegi, berbanding AS $ 250 ( RM850 ) bagi setiap kaki persegi di Kuala Lumpur.

Beliau menegaskan bahawa untuk mengatasi isu kenaikan harga hartanah, Kerajaan telah melancarkan dua skim untuk membuat rumah yang mampu dimiliki , iaitu Skim Malaysia My First Home, yang diperkenalkan pada tahun 2011, dan Program Perumahan 1Malaysia, yang berkuat kuasa pada tahun 2012 .

Sementara itu , Universiti Putra Malaysia Pusat Penyelidikan Perumahan profesor Datuk Abang Abdullah Abang Ali berkata inisiatif kerajaan yang baru-baru ini telah menangani isu kenaikan harga tetapi menambah bahawa ia tidak jelas sama ada yang cukup .

Beliau berkata kenaikan harga tiruan akan mewujudkan gelembung , mencatatkan bahawa terdapat ketidakpadanan serius di antara pendapatan dan harga hartanah, terutamanya di Lembah Klang.

“Ini menunjukkan bahawa rumah mampu milik tidak dibina untuk memenuhi pasaran umum dan kebanyakan pembeli di Lembah Klang berkemungkinan menjadi pelabur atau spekulator.

” Apabila harga pasaran kepala untuk pembetulan dan spekulasi berkurangan, mungkin ada lebihan bekalan hartanah di atas RM550, 000 .”

Kesejahteraan Bandar , Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan , dalam ucapan perasmiannya, berkata, kerajaan terpaksa mengurangkan pelaburan berlebihan dan aktiviti spekulasi dalam pasaran hartanah untuk mengelakkan gelembung hartanah.

“Melangkah ke hadapan , Kerajaan tidak akan teragak-agak untuk terus mengetatkan dasar fiskal bagi membendung spekulasi hartanah dan memastikan harga hartanah yang berpatutan di negara ini. “

Abdul Rahman berkata cukai yang rendah sebenar keuntungan harta , yang dinaikkan daripada 5 % kepada 15 % pada tahun lepas , telah tidak berkesan dalam mencegah kenaikan harga rumah.