MELAKA – Setiap hari L. Marthaini, 39, akan meninggalkan rumahnya di Malim dan pergi ke Pasar Borong Taman Merdeka pada pukul 6.30 pagi.

Walau bagaimanapun, rutin awal pagi beliau tidak terdiri daripada menjual atau membeli barangan runcit, sebaliknya dia pergi ke sana untuk mengutip hasil yang dibuang oleh penjual.

“Penjual sayur-sayuran biasanya buang sayur-sayuran yang sudah layu dan menjadi buruk, jadi saya mengambil mereka pulang, rendam dengan garam dan masak untuk suami dan anak-anak saya untuk makan,” kata wanita itu yang bekerja sebagai sambilan pencuci pinggan di sebuah restoran.

Ibu kepada enam anak berusia antara 11 dan 21, kemiskinan memaksanya untuk mengumpul sayur-sayuran dibuang supaya suami kurang upaya dan kanak-kanak mempunyai lebih daripada nasi untuk mengekalkan mereka untuk hari itu.

Walau bagaimanapun, keluarga menerima sinar cahaya apabila kemiskinan 1Azam program pembasmian dan Yayasan Melaka menyumbang motosikal untuk suaminya, S. Silvarajoo, 52, yang telah patah kaki kanannya dalam kemalangan.

Silvarajoo menyatakan kegembiraan dan berharap isterinya tidak lagi perlu untuk mengumpul sayur-sayuran dibuang kerana dia merancang untuk menubuhkan sebuah gerai ‘cendol’ atau ‘nasi lemak’ menggunakan motosikal.

Sementara itu, 65-year-old Mariam Ismail dari Ayer Keroh menyatakan rasa terima kasih beliau untuk sepasang cermin mata percuma yang akan membantu dia pergi tentang kehidupan harian mereka yang lebih baik.

“Ia adalah sukar bagi saya untuk melihat apabila saya berjalan dan melakukan kerja-kerja rumah supaya gelas ini akan membantu saya keluar banyak,” katanya.

Bantuan 1Azam telah diperkenalkan pada tahun 2010 untuk meningkatkan taraf hidup rakyat, terutamanya mereka yang dalam kumpulan berpendapatan rendah.

Ia merupakan salah satu usaha kerajaan untuk membolehkan kumpulan itu untuk menjadi bebas berdasarkan konsep kebajikan produktif.

- BERNAMA

sumber