Apakah Baucer Buku 1Malaysia?

Baucer Buku 1Malaysia atau Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) adalah satu inisiatif oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) pada 2012 untuk membantu meringankan beban kewangan pelajar pengajian tinggi di seluruh Malaysia serta membantu pelajar-pelajar ini mendapat akses yang lebih baik kepada buku-buku dan alat tulis yang akan membantu mereka dengan pelajaran mereka.

Masa ini, peruntukan RM260 Juta untuk Baucar Buku 1Malaysia 2013 akan memberi manfaat kepada semua Pelajar dalam Pendidikan Tertiari Malaysia (Tempatan Awam & Swasta Universiti / Kolej / Institut), Matrikulasi serta Borang 6 Pelajar. Pada tahun 2012, baucar buku telah diberikan pada bulan Januari. Tahun ini, ia telah dilaporkan bahawa kolej dan universiti akan mula melepaskan baucar untuk pelajar bermula dari Februari 2013.

Baucer Buku 1Malaysia 2013 dan Bajet 2013

Pelajar bertuah! Dalam Bajet 2013, jumlah ini baucar telah meningkat sebanyak RM50. Pada asasnya, pelajar akan mendapat satu one-off baucar bernilai RM250 (ia adalah sebanyak RM200 pada tahun 2012), yang mereka boleh gunakan untuk membeli buku-buku dan alat tulis di kedai-kedai buku yang mengambil bahagian di Malaysia.

Kelayakan

Pelajar yang layak menerima Baucer Buku 1Malaysia mesti mempunyai kriteria di bawah:

  • Warganegara Malaysia
  • Lepasan SPM yang sedang mengikuti program pendidikan yang lebih tinggi dalam Matrikulasi / Borang 6 / Politeknik / Diploma / Pasca Siswazah Diploma / Ijazah / Sarjana / PhD.
  • Baucar adalah layak untuk semua sepenuh masa / pelajar separuh masa
  • Sedang mengikuti program di institusi di bawah seliaan Kementerian Pengajian Tinggi atau diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia

Tidak Layak untuk Baucar Buku 1Malaysia

Terdapat dua kumpulan pelajar yang tidak layak untuk mendapatkan baucer ini, terutamanya disebabkan oleh hakikat bahawa mereka akan diberi elaun mereka sendiri:

  • Pelajar kini mendaftar di Institusi Pendidikan Guru (IPG) di bawah Sarjana Muda Program Pengajaran tidak layak bagi baucar (kerana mereka telah diberi elaun buku RM600)
  • Pelajar yang sedang mengikuti Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) tidak layak bagi baucar serta

Apabila saya Akan Dapatkan Baucer saya pada tahun 2013 / Apabila Baucer Saya Akan Luputkan?

Pada 2012, ia telah diedarkan pada bulan Januari, dan adalah sah untuk 3/4 bulan (iaitu Januari – Mac 2012, tetapi akhirnya dilanjutkan hingga 30hb April 2012). Kali ini, ia telah melaporkan bahawa ia akan diedarkan pada bulan Februari, dan kita menjangka tempoh kesahan yang sama.

Bagaimana saya menebuss Baucer Buku 1Malaysia saya?

Percetakan ini baucar adalah tanggungjawab orang jenis di Pencetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB). Baucar ini kemudian akan diagihkan kepada institusi masing-masing (kolej, universiti, Matriculations, sekolah, dll). Institusi-institusi ini akan menentukan proses pemberian baucar ini, jadi terus mencari untuk notis, periksa laman web institusi anda, atau meminta pensyarah anda bagaimana dan di mana untuk mendapatkan baucar anda.

Jadi, anda layak menerima baucar? Kami percaya bahawa salah satu keperluan untuk menghasilkan IC dan Kad Pelajar sebagai bukti jadi jangan lupa untuk membawa mereka dengan anda apabila mengutip baucar anda!

Bagaimana dan Di mana Bolehkah saya Gunakan Baucer Buku 1Malaysia saya?

Pada mulanya, baucar (sebenarnya mungkin 5x RM50 baucar) adalah untuk pembelian buku – buku akademik, jurnal, majalah, peralatan ilmiah dan pendidikan berdasarkan keperluan IPT. Kebanyakan kedai-kedai buku juga membenarkan pembelian jenis lain seperti barangan elektronik (contoh seperti keyboard komputer, USB, pembesar suara, dan lain-lain). Sudah tentu, ini bergantung kepada syarat dan peraturan kedai-kedai buku yang menyertai, jadi semak dengan kedai sebelum anda mula merebut item ke dalam troli anda!

Apa Pembelian TIDAK layak untuk skim Baucer Buku 1Malaysia

Kebanyakan kedai-kedai buku tidak membenarkan Baucar Buku 1Malaysia digunakan pada barangan seperti rokok, top-up telefon bimbit, atau sebarangan yang bukan di kategori pendidikan.

Bagaimana untuk menggunakan Baucer Buku 1Malaysia

Bagaimana baucar ini bekerja? Pada tahun 2012, jumlah RM200 telah berpecah kepada empat baucar berasingan sebanyak RM50 (untuk membuat ia lebih mudah untuk menghabiskan, kita andaikan). Pada asasnya, anda menggunakan baucar ini seperti wang tunai harian anda dan membayar barangan yang dibeli anda dengan baucar anda. Juruwang kemudian akan meminta untuk IC anda (untuk sahkan butiran anda) sebelum imbasan pembelian anda. Untuk membuat proses lebih mudah, mari juruwang tahu bahawa anda akan membayar menggunakan Baucer Buku 1Malaysia.

NOTA PENTING: Tiada baki (secara tunai) akan diberikan jika amaun pembelian adalah kurang daripada jumlah pada voucher! Sebagai contoh, baki tidak akan dikembalikan jika pelajar menggunakan baucar RM50 untuk membayar RM35 jumlah barangan (perlu ada perubahan RM15). Anda boleh, bagaimanapun, membeli RM60 bernilai barangan, membayar dengan baucer RM50 dan top-up selebihnya menggunakan wang tunai anda sendiri (tetapi anda tidak boleh menuntut RM10 dari universiti atau kerajaan).

Beberapa perkara penting yang perlu diingat:

Tiada salinan – Kebanyakan kedai-kedai buku mempunyai skrin khas / pengimbas pengenalan untuk menentukan jika baucar anda adalah tulen atau difotokopi.

Anda boleh membeli bagi pihak saudara-mara / rakan-rakan? – Bergantung kepada kedai buku! Sebagai contoh, Popular Bookstore membolehkan saudara (ibu bapa dan adik-beradik) untuk membeli menggunakan baucar pelajar selagi ibu bapa atau adik-beradik membawa bersama IC pelajar bagi pengenalan baucar.

Jika menggunakan Baucer Buku 1Malaysia

Kedai-kedai buku yang utama seperti MPH, Popular, Sempadan, Kinokuniya, dan BookXcess terima baucar buku pada tahun 2012. Watch ini ruang untuk senarai yang lebih lengkap menyertai kedai-kedai buku pada tahun 2013!

Sumber