Kerajaan melalui Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan Pulau Pinang (Fama) telah memperuntukkan RM500, 000 tahun ini, untuk diagihkan kepada 50 rumah di negeri ini, di bawah program bantuan 1Azam Tani yang bertujuan untuk menamatkan kemiskinan.

Pengarahnya Habibah Sulaiman berkata bantuan setakat ini, lima peserta telah menerima dan menghadiri taklimat dan kursus untuk Program bantuan 1Azam Tani.

“Selebihnya peserta untuk program ini telah dikenal pasti. Ini adalah salah satu usaha kerajaan persekutuan untuk membantu golongan miskin.

“Melalui program ini, Fama juga terlibat dalam meningkatkan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan kumpulan sasaran melalui kursus-kursus pembangunan modal insan dan latihan teknikal,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan peralatan di satu majlis untuk program 1Azam Tani di Sungai Acheh, di sini, hari ini.

Habibah berkata, dari 2010 hingga 2012, sejumlah 99 peserta dari negeri ini telah menerima bantuan 1Azam Tani yang 74 berjaya meningkatkan pendapatan mereka.

“Berdasarkan apa yang telah kita dipantau, 74 peserta berjaya keluar dari kepompong kemiskinan dan pendapatan tambahan sehingga RM1, 000 sebulan. Ini adalah apa yang kerajaan mahu dan dengan bimbingan yang berterusan kami berharap pendapatan mereka akan terus meningkat, “katanya.

Sementara itu, salah satu daripada penerima Mat Shah Shafee, 38, yang merupakan seorang penjual makanan berkata bantuan yang diterimanya hari ini boleh digunakan sebagai tambahan pendapatan keluarganya sebagai peralatan dan alat telah lengkap dan lebih baik daripada yang sedia ada.

Mat Shah menerima peralatan seperti peti sejuk, dapur, periuk, kuali dan meja makan bernilai RM10, 000.

- BERNAMA

sumber