DUA PULUH enam tahun guru Erica Yoon teruja apabila saya bertemu dengan beliau pada pelancaran Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA) di Seremban Utara pada Sabtu lepas.

Guru Bahasa Melayu sekolah rendah di Seremban tidak sabar untuk membeli rumah impian beliau dari salah satu daripada dua jenis rumah yang ditawarkan oleh PR1MA (teres dan rumah bandar) ada.

Apabila ditanya mengapa, Erica berkata ia adalah sukar untuk dia membeli sebuah rumah dengan gaji yang kurang daripada RM3, 000 sebulan. Walaupun tunggal, dia mempunyai komitmen yang pelbagai.

Gadis Sikamat-alukan tidak bersendirian, kerana dia tergolong kepada kumpulan golongan berpendapatan pertengahan yang terperangkap yang tidak mampu untuk membeli rumah kos rendah atau rumah mewah.

Masalah kumpulan ini telah ditangani dalam Bajet 2013 apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa RM1.9 bilion akan diperuntukkan untuk membina 123,000 rumah mampu milik di lokasi strategik di seluruh Malaysia di bawah PR1MA.

Sejumlah RM500 juta akan dibelanjakan oleh PR1MA untuk membina 80,000 rumah di lokasi utama di seluruh negara, yang dijual pada harga antara RM100, 000 dan RM400, 000 seunit. Di samping itu, PR1MA akan menyediakan Dana Perumahan Fasilitasi, berjumlah RM500 juta, untuk membina rumah di kerjasama dengan pemaju swasta.

“Saya sentiasa mahu untuk membeli rumah tetapi tidak pernah terfikir bahawa saya akan mampu, tetapi sekarang saya boleh sebagai unit PR1MA Seremban Utara kos kurang daripada RM200, 000 dan reka bentuk yang indah bowled saya lebih,” kata Erica.

Negri Sembilan mempunyai penghormatan menjadi negeri pertama untuk pelancaran utama bagi projek PR1MA apabila pada September tahun lepas, Najib mengumumkan Seremban PR1MA semasa “Jelajah slalu DiTepati” beliau lawatan ke negeri di Paroi.

Sabtu lepas janji ini telah disimpan apabila Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan melancarkan PR1MA Seremban Utara yang menawarkan kira-kira 6,000 unit rumah mampu milik bagi orang-orang seperti Erica yang mendapat pendapatan bulanan antara RM2, 500 dan RM7, 500.

Akan menjadi penduduk tidak akan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas sebagai RM158 juta geran persekutuan akan digunakan untuk membina sebuah pertukaran berdedikasi untuk menghubungkan projek Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas) dan menaik taraf jalan-jalan bandar yang sedia ada ke Seremban.

Nilai rumah PR1MA sana, yang pertama dibangunkan sepenuhnya oleh PRIMA bukannya menggunakan pemaju swasta, dijangka meningkat sebagai projek akan dibina di perbandaran yang tidak lama lagi-to-be-dibangunkan RM5 bilion dipanggil Resort City oleh Tur Kota Sdn Bhd

Pada hari Ahad, Perdana Menteri telah melancarkan satu lagi projek, PR1MA Seremban Sentral, tinggi pertama naik rumah mampu milik di negara ini yang akan menawarkan kira-kira 5,000 unit pangsapuri antara 500 dan 1250 kaki persegi dalam saiz seunit.

Projek itu akan dibina di dalam blok bertingkat tinggi RM2.5 bilion Seremban Sentral, disebut-sebut untuk menjadi seterusnya KL Sentral yang merupakan hab bersepadu untuk pengangkutan, kediaman, aktiviti-aktiviti komersial dan runcit.

Adalah dianggarkan bahawa lebih 90,000 Seremban penduduk berulang-alik setiap hari ke Lembah Klang melalui perkhidmatan KTM Komuter dan lebuh raya utama, dan Sentral Seremban ditetapkan untuk meningkatkan bahawa jumlah yang lebih jauh ke titik ia menjadi hab pengangkutan Selatan.

Pengumuman 11,000 unit rumah PR1MA telah mencipta buzz di negeri ini, dengan belia tempatan sudah membuat pertanyaan mengenai bagaimana untuk membeli rumah.

Projek Dua puluh tujuh tahun jurutera, Syahril Amri Abdul Malek, dari Bukit Chedang, tidak sabar untuk membeli unit PR1MA Seremban Sentral kerana dia berminat dalam “bandar hidup” gaya hidup dengan taman, pusat membeli-belah, kampus pendidikan, kesihatan dan kemudahan perubatan, dan hak hotel di depan pintu.

“PR1MA Seremban Sentral adalah sama sekali berbeza kerana ia adalah satu projek yang anda harapkan untuk melihat di Kuala Lumpur atau Lembah Klang tetapi tidak berongga mengantuk Seremban. Projek ini akan membuat Seremban meriah, menarik, bandar berlaku dan membawa golongan profesional muda untuk tinggal di sini, “kata Syahril yang menyelia tapak projek di Bandar Tun Hussein Onn di Cheras Selatan.

Selain daripada ini 2 projek, rumah berpatutan PR1MA juga akan dibina di Seremban 2, Senawang dan Rasah, dan ditetapkan untuk membantu impian Mohamad untuk menghidupkan yang modal negeri Negeri Sembilan ke bandar 12 negara dan yang seterusnya “Klang Valley”.

Mohamad semua usaha keluar untuk merealisasikan impian ini juga telah mendapat pengiktirafan dari ketua pegawai eksekutif PR1MA yang berkata sebab utama mereka memilih Seremban Utara sebagai projek pertamanya maju PR1MA adalah kerana bantuan untuk mempercepatkan semua proses untuk pembangunan Mohamad.

Dengan dua projek PR1MA dilancarkan dan tiga lagi dalam perancangan, ia adalah hanya satu perkara tahun sebelum Seremban menjadi yang paling dicari perbandaran untuk mereka yang berpendapatan pertengahan yang bekerja di Lembah Klang.

sumber