Johan: ‘Kita tidak boleh leka, kita mahu memastikan bahawa pekerja yang sangat berbakat kekal di negara kita. Syarikat tidak boleh mengadu kekurangan bakat atau bajet. Mereka mesti menunjukkan komitmen untuk membantu kami menyelesaikan masalah.’ — melalui The Star

Memupuk, menarik orang berkualiti untuk membawa tenaga kerja Malaysia ke tahap yang lebih tinggi


Di peringkat awal transformasi ekonomi, ramai rakyat Malaysia masih memikir bagaimana nak menjaga keluarga mereka sementara pembuat-pembuat polisi memikir bagaimana untuk meningkatkan garis kemiskinan ketika membawa masuk pelaburan asing yang diperlukan.

Sejak itu, negara kita telah maju kehadapan dan keutamaan adalah kualiti pertumbuhan serta status berpendapatan tinggi.

Satu faktor  kejayaan kritikal kepada cita-cita ini adalah mencari bakat.


“Bakat adalah pemboleh utama program transformasi ekonomi kita,” kata Johan Mahmood Merican, CEO Talent Corp, agensi milik kerajaan yang telah dimandatkan untuk mengambil dan memupuk bakat tempatan dan luar negeri.


“Pada masa yang sama, kami perlu memastikan kami mewujudkan suatu kitaran pelaburan yang masuk ke negara ini,” dia menambah, merujuk kepada keperluan untuk mencipta peluang pekerjaan untuk menarik bakat kembali ke negara.


Laporan Bank Dunia bulan lepas menyatakan Malaysia mampu mengekalkan bakat pekerja berpendidikan tinggi dalam negara; mereka yang meninggal telah digantikan oleh graduan-graduan baru.

“Tetapi kita tidak boleh berpuas hati; kita harus memastikan kualiti yang terbaik kekal di negara kita,” kata Johan.

Peranan Talent Corp

Kenapakah bakat meninggalkan negara? Ia mungkin disebabkan oleh tahap gaji, kesesuaian kediaman dan banyak lagi faktor lain.

Kerajaan telah menjalankan banyak reformasi struktur, program transformasi ekonomi (ETP), kajian pendidikan, pembaharuan undang-undang buruh dan model ekonomi baru untuk memacu ekonomi.

“Ini memerlukan masa untuk mengambil akar,” kata Johan. “Pada masa yang sama, kami mahu menjadi pemangkin bakat dan pelaburan yang akan datang.”

Talent Corp diharapkan untuk melangkah masuk untuk melengkapkan ETP untuk mewujudkan keadaan dimana ada bakat yang datang untuk bekerja dalam beberapa projek pintu masuk (EPP).

Sekiranya berjaya, ia akan menjana pertumbuhan yang lebih besar, mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan menarik lebih banyak bakat.

“Terdapat banyak cebisan yang perlu di atur,” kata Johan. “Ia sangat memerlukan semua pemegang saham berkaitan untuk bertindak secara kolektif dan menjajarkan diri mereka dengan ETP.”

Ia melibatkan pelbagai agensi kerajaan untuk menanggung reformasi-reformasi ini, seperti Pemandu dan Talent Corp, untuk bekerjasama.

Kesemua sektor –  minyak dan gas, elektronik, penjagaan kesihatan, kewangan – memerlukan kepelbagaian bakat ketika mereka meningkat rantaian nilai.

Talent Corp bekerjasama rapat dengan majikan-majikan utama kepada program meningkatkan kemahiran. ”Kami mahu sektor kami untuk menjadi di peringkat R & D,” kata Johan. Syarikat bersama pembiayaan program FasTrack  termasuk Intel, Motorola, Agilent dan Silterra.

“Kami juga melibatkan rakyat Malaysia di dalam dan luar negara, mencapai bakat itu sendiri melalui pameran kerjaya seperti di Britain bulan lalu, di Universiti Islam Antarabangsa dan Sunway University baru-baru ini.”

Saksama kerjaya akan datang, Graduan Aspire, akan diadakan akhir bulan Jun di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Bantuan diri

Ia adalah serupa dengan tanggungjawab korporat. Pada akhir hari, ia adalah baik untuk syarikat sendiri untuk terlibat dalam carian dan memupuk bakat.

“Mengapa sesetengah majikan terkemuka bersedia untuk bekerjasama di peringkat sektor? Mereka sedar jika mereka tidak membantu, kakitangan yang dipikat oleh syarikat lain akan berterusan.

“Syarikat-syarikat tidak seharusnya hanya mengeluh, berkata mereka tidak mempunyai bajet. Mereka mesti menunjukkan komitmen untuk membantu kami menyelesaikan masalah, “kata Johan.

Inisiatif dasar utama untuk menarik bakat pulang ke negara termasuk program kembali-pakar dan pas kediaman, yang memberikan ekspatriat atas permit kerja sepuluh tahun.

Dalam Talent Corp, tiga teras strategik adalah mengoptimumkan bakat Malaysia; mengesan dan memudahkan bakat global serta membina rangkaian.

Dalam pengoptimuman bakat Malaysia, Talent Corp memainkan peranan dalam meningkatkan kesedaran kerjaya di kalangan bakat memasuki tenaga kerja.

“Ramai rakyat Malaysia tidak sedar pun banyak peluang pendapatan tinggi dalam program transformasi ekonomi.

“Ramai masih beranggapan jika keputusan mereka sangat baik, mereka harus menjadi doktor. Jika keputusan tidak begitu baik, mereka mungkin menjadi akauntan atau peguam. Pada hari dan umur hari ini, kenapa tidak menjadi ahli geologi? Mereka mungkin akan mendapat gaji yang lebih banyak,” katanya.

Untuk menjadi seorang jurutera mungkin tidak kedengaran begitu bergaya. ”Tetapi beberapa jurutera kami sedang melakukan kerja-kerja R & D di peringkat global.

Beliau berkata sektor-sektor keutamaan amat sejajar dengan Bidang Utama Ekonomi Negara (NKEA) dan pertumbuhan kukuh dan berharap untuk menarik minat rakyat Malaysia untuk mengejar kerjaya dalam bidang profesi tersebut yang dikaitkan dengan NKEA.

“Kami percaya bahawa kami mempunyai cadangan yang baik. Oleh mereka bekerja di dalamnya, mereka akan menyumbang kepada kejayaan program transformasi kami. “

Talent Corp juga sedang bekerjasama dengan Kementerian Pengajian Tinggi mengenai latihan amali, memastikan bahawa pelajar universiti mendapat pendedahan kepada sektor-sektor keutamaan.

Di bawah program berstruktur latihan amali, sebanyak 12,000 tempat magang merentasi sektor-sektor keutamaan telah diperuntukkan untuk rakyat Malaysia yang belajar di universiti-universiti tempatan.

Insentif yang diumumkan dalam Bajet 2012 dan Talent Corp bekerjasama dengan Kementerian Pengajian Tinggi untuk mengenal pasti calon-calon dan syarikat-syarikat untuk membiayai latihan yang.

Klik disini untuk membaca artikel penuh di The Star: Talent is Key to Transformation