GEORGE TOWN: Beribu-ribu penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0) yang telah menerima surat kelulusan bertarikh 3 April beratur baucar mereka di Menara Boustead, Jalan Sultan Ahmad Shah di sini setiap hari.

Para penerima adalah dari kumpulan yang memohon untuk bantuan awal tahun ini.

Seseorang pegawai yang tidak mahu namanya disiarkan, berkata barisan cenderung untuk berkembang lagi selepas makan tengah hari.

“Ia adalah lebih tenang pada waktu pagi. Penerima harus mempertimbangkan menjatuhkan oleh sebelum makan tengah hari untuk perkhidmatan yang lebih cepat, “katanya, sambil menambah bahawa pusat pengedaran mempunyai rekod kira-kira 10,000 penerima bagi kumpulan ini.

Loh Kui Chin, 58, berkata beliau amat gembira dengan kelulusan cepat dan tidak mengharapkan untuk mendapatkan ia begitu tidak lama lagi.

“Saya terlepas BR1M tahun lepas kerana saya tidak tahu bagaimana untuk memohon. Rakan-rakan saya telah membantu saya untuk memohon tahun ini, dan saya begitu gembira apabila saya menerima surat kelulusan, “katanya.

Walau bagaimanapun, pengendali restoran Kevin Teoh, 29, yang juga menerima BR1M semalam, berkata penerima kurang teratur berbanding sebelumnya.

“Kali ini, saya melihat ramai penerima cuba untuk menuntut bantuan itu bagi pihak ibu bapa atau adik-beradik mereka, apabila kita sepatutnya untuk mengumpul bantuan BR1M kita sendiri.”

Pusat pengedaran akan dibuka dari hari Isnin hingga Jumaat sehingga 3 Mei 8:30-4:30.

Di tanah besar, penerima boleh mengambil baucar mereka di lobi Wisma Persekutuan (tingkat bawah) di Kepala Batas.

Pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi 04-2185756 (pulau) atau 04-5783700 (tanah besar).

sumber