PETALING JAYA: pengumuman Perdana Menteri bahawa Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan diberikan setiap tahun telah disambut dengan “tiga sorakan” di sekeliling.

Ibu tunggal istri raja, 51, yang berpendapatan RM1, 000 sebulan sebagai tukang cuci, berkata dia gembira untuk menerima bantuan wang tunai RM500.

“Saya boleh menyimpan bagi keperluan pendidikan anak 13-year-old saya,” katanya.

Persatuan Ibu Tunggal Wilayah Persekutuan dan Selangor presiden Sharifah Kamariah Syed Ibrahim berkata bahawa sebagai tambahan kepada wang tunai, lebih banyak latihan kemahiran perlu disediakan.

“Kemudian kita boleh berdikari,” katanya.

Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada Selasa bahawa BR1M bagi isi rumah yang berpendapatan RM3, 000 dan kurang sebulan akan diberikan secara tahunan.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan Program Transformasi Kerajaan (GTP) Laporan Tahunan 2012.

Single orang yang belum berkahwin berumur 21 dan ke atas pendapatan tidak lebih daripada RM2, 000 sebulan juga akan mendapat RM250.

Persekutuan Malaysia setiausaha Kurang Upaya, K. Bathmavathi, berkata mereka perlu lebih, terutama kerana kos tinggi pengangkutan pintu ke pintu.

“Saya berharap Kerajaan akan menyediakan kami dengan elaun bulanan yang lebih tinggi,” katanya.

Ibu tunggal dan kebajikan pekerja Mary Anne Tan berkata, kerajaan perlu memastikan golongan miskin mempunyai akses kepada pekerjaan yang lebih baik, peningkatan latihan kemahiran dan kelas celik kewangan, juga.

Persatuan Promosi Hak Asasi Manusia setiausaha agung Datuk Dr Denison Jayasooria berkata bahawa jumlah itu terlalu kecil untuk membuat kesan yang ketara.

Pertolongan Wanita Pertubuhan pengarah eksekutif Ivy Josiah berkata Kerajaan mesti menangani isu-isu seperti kos hidup, penjagaan kanak-kanak yang berpatutan dan boleh diakses sistem pengangkutan awam.

Di GEORGE TOWN, pekerja am Nawawi Ley, 56, yang berpendapatan RM1, 500 sebulan, mengalu-alukan lanjutan BR1M.

“Sesetengah orang mengatakan RM500 tidak banyak tetapi ia benar-benar membuat perbezaan.

“Bantuan datang dalam berguna sebagai dua daripada lima anak saya masih belajar,” katanya.

Parking atendan S. Anthony, 43, gembira mendengar bahawa individu yang belum berkahwin kini boleh memohon untuk bantuan.

“Sebelum ini saya tidak layak kerana saya tunggal.

“Saya hanya mendapat RM1, 000 sebulan dan saya telah menjaga ibu saya berusia 67 tahun sejak bapa dan adik saya meninggal dunia,” katanya.

sumber