PETALING JAYA: Ia hampir masa tahun bagi kita untuk melakukan pulangan cukai kita lagi! Jika anda seorang pekerja bergaji dalam sektor swasta atau perkhidmatan awam (tha, jika anda mempunyai surat”” SG dalam kod cukai anda), tarikh akhir untuk memfailkan penyata cukai anda untuk tahun 2012 kalendar April 30, 2013 . Jika anda tidak pasti apa jenis kod cukai anda, anda boleh pergi ke laman web LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) untuk melakukan pemeriksaan cepat.

Anda juga boleh mengemukakan penyata cukai anda dan membayar cukai anda dalam talian hari ini. Tetapi sebelum anda tergesa-gesa keluar untuk melakukannya dalam talian (atau orang), kita lihat tip-tip utama pertama. Tips ini terutamanya ditujukan kepada orang-orang dengan”” SG dalam kod cukai mereka, tetapi semua pembayar cukai harus mendapat manfaat daripada membaca mereka.

1. Mengetahui berapa banyak cukai yang anda telah dibayar melalui sistem PCB

The Potongan Stok Bulanan atau PCB adalah satu sistem di mana majikan anda secara automatik akan memotong sejumlah tertentu daripada gaji anda setiap bulan dan membayar cukai bagi pihak anda, yang pergi ke arah membayar liabiliti cukai anda untuk tahun ini.

Untuk mengetahui ini, anda perlu terima pada bulan Februari (meminta untuk itu jika anda tidak mempunyai) Borang EA / EC daripada majikan anda yang memberitahu anda berapa banyak anda telah diperolehi dan berapa banyak cukai yang mereka telah membayar bagi pihak anda.

Biasanya majikan anda akan menggunakan beberapa jadual berkanun standard untuk mengira PCB anda, tetapi selain daripada KWSP, status perkahwinan, dan beberapa kanak-kanak, tiada apa-apa pelarasan bagi pelepasan cukai tambahan atau potongan. Inilah sebabnya mengapa majikan anda mungkin telah membayar lebih cukai bagi pihak anda.

2. Pastikan anda tidak termasuk pendapatan yang dikecualikan cukai anda

Secara ringkas, pendapatan dikecualikan cukai tidak akan dimasukkan apabila mengira berapa banyak cukai yang anda perlu membayar. Senarai jenis pendapatan dikecualikan cukai yang agak panjang dan sedikit kabur bagi sesetengah orang, tetapi bagi kebanyakan orang, perkara-perkara seperti faedah bank, kiriman wang ke Malaysia, pencen selepas umur 55 tahun, faedah perubatan / pergigian, dan ganjaran kematian membuat penampilan berguna dalam senarai, yang anda boleh dapati di laman web LHDN, atau di SaveMoney.my.

3. Pastikan anda membuat sebahagian besar pelepasan cukai yang boleh

Pelepasan cukai adalah berbeza daripada pendapatan yang dikecualikan cukai di mana mereka akan ditolak daripada pendapatan bercukai (bukan hanya tidak muncul di dalamnya).

Bagi kebanyakan orang dengan”” SG kod, empat ukiran besar yang biasanya akan dimasukkan ke dalam sistem PCB adalah: bantuan anda peribadi RM9, 000; pelepasan caruman KWSP sebanyak RM6, 000; pelepasan sebanyak RM3, 000 jika anda sudah berkahwin dan bilangan kanak-kanak anda mempunyai (RM1, pelepasan 000 setiap kanak-kanak).

Seperti pendapatan dikecualikan cukai, senarai pelepasan cukai adalah panjang dan beberapa bahagian sedikit kabur, tetapi kami telah cuba untuk membuat ia semudah mungkin untuk faedah anda di sini. Pelepasan cukai yang tidak dimasukkan ke dalam sistem PCB tetapi mungkin berkaitan dengan kebanyakan pembayar cukai adalah perkara-perkara seperti:

- RM10, 000 untuk faedah yang dibelanjakan untuk membiayai pembelian hartanah untuk tempoh tiga tahun pertama;

- RM5, 000 untuk yuran pengajian (peribadi);

- RM3, 000 untuk pembelian PC / iPad (hanya sekali setiap tiga tahun, ya ia adalah ganjil);

- RM1, 000 untuk pembelian buku atau majalah (untuk keluarga terdekat keseluruhan);

- RM3, 000 bagi skim persaraan swasta dan RM6, 000 untuk Sijil Simpanan Pendidikan Nasional skim simpanan;

- RM500 untuk langganan jalur lebar (rumah dan mudah alih); dan

- RM300 bagi pembelian peralatan sukan.

Jika anda telah membuat pembelian atau mempunyai perbelanjaan mana-mana perkara yang dinyatakan di atas, anda boleh memotong jumlah individu dari pendapatan bercukai anda.

Pastikan bahawa anda telah menyimpan resit pelepasan cukai mereka dan bahawa mereka bertarikh dari tahun anda menuntut untuk pelepasan, iaitu pada tahun 2012.

Juga pastikan anda menyimpan resit untuk sekurang-kurangnya tujuh tahun, seperti mana-mana audit yang dijalankan oleh LHDN kepada kamu akan memerlukan anda untuk membentangkan mereka.

Ingat, perkara tentang mengisytiharkan kedudukan cukai anda (pendapatan, pelepasan) adalah bahawa anda bertanggungjawab sepenuhnya ke atas berapa banyak cukai yang anda perlu membayar berdasarkan pengisytiharan sendiri. Sisi flip-sini adalah bahawa berat kewangan (dan berpotensi jenayah) penalti sedang dibuat bagi pembayar cukai yang membuat misdeclarations pada kedudukan cukai mereka, begitu juga akan teliti apabila anda fail.

Hann Liew adalah pengasas dan editor-in-chief SaveMoney.my, sebuah portal nasihat pengguna dalam talian yang bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia menjimatkan wang melalui pintar (dan kebanyakan masa, tidak menyakitkan) simpanan dalam perbankan harian, teknologi dan tabiat perbelanjaan gaya hidup .