1. Sila beritahu kami lebih tentang diri anda dan bagaimana anda boleh membantu individu yang memohon untuk program Rumah Pertamaku?

Asal Malaysia Building Society Berhad (MBSB) boleh dikesan kembali ke Persekutuan dan Colonial Building Society Limited yang ditubuhkan pada tahun 1950. Pada tahun 1956, ia menukar namanya kepada Malaya Borneo Building Society Limited (MBBS), dengan Kerajaan Malaysia sebagai pemegang saham utamanya. MBBS kemudiannya disenaraikan di Bursa Saham Malaysia dan Singapura pada bulan Ogos 1963.

MBSB telah berkembang dalam peranannya daripada menjadi pembiaya harta pertama kepada pembekal kewangan yang menawarkan spektrum produk dan perkhidmatan yang inovatif di seluruh rangkaian cawangan di seluruh negara.

Skim Rumah Pertama Saya pertama kali datang kira-kira kerana kami mahu membantu siswazah muda dan keluarga muda untuk memiliki rumah pertama mereka dengan cara yang berpatutan. Jadi, ini merupakan salah satu inisiatif yang kita akan melalui untuk membantu golongan muda Malaysia untuk memiliki rumah pertama mereka.

Berbanding dengan bank-bank lain, kita telah menambah ciri-ciri yang dipertingkatkan seperti jumlah pinjaman meningkat sehingga RM500, 000 dan had pendapatan, selagi pemohon boleh mewajarkan ini adalah rumah pertama mereka, mereka boleh pergi untuk margin pinjaman yang lebih tinggi. Jadi pemohon yang mendapat pinjaman mereka diluluskan boleh mengetepikan turun-pembayaran mereka supaya wang mereka boleh digunakan pada membantu dalam membiayai pinjaman mereka atau menggunakan untuk memberikan rumah yang mereka sedang merancang untuk mendapatkan.

2. Siapakah yang boleh memohon untuk program Rumah Pertamaku? Kakitangan kerajaan? Individu yang bekerja untuk sektor swasta?

Segmen sasaran bagi MBSB adalah orang-orang yang berada di bawah pekerjaan, tidak kira sama ada mereka bekerja untuk sektor swasta atau kerajaan. Bagi yang bekerja sendiri, biasanya kita menganggap bahawa mereka telah lebih baik mendapatkan kuasa supaya kita tidak meneroka kumpulan yang yet. Terdapat juga program-program lain yang ada yang boleh memenuhi bekerja sendiri.

3. Sesetengah individu tidak memenuhi kriteria jatuh pendek dengan sedikit dari segi skala gaji, mereka masih boleh masuk ke dalam program ini atau tidak ada margin untuk kesilapan dalam tempoh terma-terma dan syarat-syarat?

Setiap bank akan mempunyai kriteria penilaian mereka sendiri, begitu juga dengan MBSB. Selagi pemohon boleh membuktikan bahawa mereka mempunyai keupayaan pembayaran balik. Pada akhir hari, ia bisul ke dokumentasi. Ini berbeza dari bank-bank kepada bank-bank, MBSB mempunyai dasar dan garis panduan kita mengikuti kita sendiri. Selagi mereka boleh memenuhi kriteria ini, maka pinjaman akan diluluskan.

4. Apakah kesilapan yang paling biasa individu membuat apabila mereka memohon untuk skim Rumah Pertamaku dengan bank?

Kesilapan yang paling biasa untuk pembeli rumah kali pertama adalah mereka tidak memahami mekanik seperti pendapatan berapa banyak dan berapa banyak yang boleh mereka mampu. Pertama sekali, pemohon perlu memahami apa yang pelbagai harga yang mereka mampu tanpa membebankan kewangan mereka sebelum menjunam terus ke dalam pasaran untuk rumah pertama mereka.

Jangan bercakap dengan bank-bank kerana banyak bank-bank kini mempunyai pelbagai saluran untuk pemilik rumah yang berpotensi untuk pergi bercakap dengan untuk mendapatkan nasihat mengenai memiliki rumah pertama mereka dan julat harga rumah mereka harus mencari untuk yang akan membolehkan mereka mempunyai pembiayaan semula lebih selesa tanpa jatuh jauh ke dalam hutang. Jadi jangan pergi bercakap kepada bank dan mengetahui tentang skim kewangan sebelum mereka melangkah ke pasaran untuk mencari rumah impian mereka.

Pemohon lain membuat kesilapan, mereka mencari rumah yang lebih tinggi daripada apa yang mereka mampu, sebagai contoh, jika gaji hanya boleh membayar ansuran rumah sehingga RM400, 000 tetapi pemohon pergi untuk rumah-rumah yang adalah RM500, 000. Maka peluang untuk pinjaman ditolak adalah lebih tinggi. Mereka perlu menyemak kemampuan pertama.

5. Apakah Skim Rumah Pertamaku dan PR1MA yang sama atau kedua-dua program yang berbeza yang ditawarkan kepada orang awam?

Skim Rumah Pertamaku disasarkan kepada sesiapa yang ingin memiliki rumah pertama mereka manakala PR1MA disasarkan kepada segmen yang lebih ke arah pendapatan pertengahan dan ke atas. Individu yang ingin memohon skim rumah pertama mereka di pembangunan PR1MA boleh berbuat demikian selagi ini adalah rumah pertama mereka dan mereka mampu membayar untuk rumah.

6. Apakah bentuk bantuan yang individu boleh harapkan dari bank untuk membantu mereka untuk memohon skim ini?

Bank-bank telah melatih kakitangan yang pakar dalam gadai janji yang boleh membantu nasihat mana-mana pembeli rumah yang berpotensi dan Bank Negara juga telah tampil dengan dokumen untuk menyediakan garis panduan dan bersama-sama dengan risalah sendiri dan panduan bank, pemohon boleh membawa pulang dan membaca untuk membantu mereka dalam membuat keputusan.

Hanya pergi ke mana-mana bank dan berbincang dengan pihak bank pada tugas, mereka akan dapat menasihatkan anda dan tidak ada caj yang terlibat apabila seseorang berjalan di bercakap dengan kami dan mendapatkan nasihat mengenai permohonan pinjaman mereka.

7. Adakah terdapat mana-mana kriteria tambahan yang bank-bank mengenakan di atas orang-orang yang disenaraikan oleh program Rumah Pertamaku?

Secara umumnya, MBSB tidak mempunyai apa-apa kriteria tambahan untuk pemohon di atas apa yang telah diberikan di dalam garis panduan bagi program Rumah Pertamaku dan apa yang Bank Negara telah menetapkan ke bawah. Cara terbaik untuk mana-mana pemilik rumah baru untuk datang dan bercakap kepada kami untuk kami untuk menyediakan panduan yang terbaik dalam membantu mereka dalam mendapatkan rumah pertama mereka.

8. Nasihat untuk orang-orang yang ingin memohon skim ini?

Sentiasa periksa kelayakan pertama. Mereka boleh datang, bercakap dengan mana-mana kakitangan MBSB dan mengetahui sama ada mereka boleh memohon untuk skim ini atau mana-mana skim yang boleh didapati di pasaran. Jangan pergi membeli-belah untuk rumah yang anda mahu tetapi anda tidak mampu dan kemudian mendapatkan kecewa apabila permohonan anda mendapatkan ditolak sebagai bank (s) melalui pengiraan mereka tahu anda tidak mampu mereka rumah. Bercakap kepada kami, mengetahui kelayakan anda terlebih dahulu sebelum melangkah keluar ke pasaran untuk mencari bahawa rumah impian anda dalam julat yang anda mampu.

Mendapatkan nasihat kewangan daripada mana-mana institusi kewangan adalah percuma jadi jangan malu. Bercakap kepada pegawai gadai janji dan mengetahui bukannya kecewa apabila anda tidak boleh mendapatkan rumah impian yang anda mahu kerana ia adalah daripada pelbagai anda sebelum anda memohon pinjaman.