[stextbox id="custom"]Ini adalah Bahagian 5. Klik di sini untuk membaca Bahagian 1, Bahagian 2, Bahagian 3 & Bahagian 4.[/stextbox]

Pemilik Perniagaan: Puan Hjh Faiza Bawumi Sayed Ahmad

Syarikat:
Syarikat Faiza Sdn Bhd

Aktiviti Perniagaan:
Penjualan barang makanan

Pencapaian:
Pada permulaannya, Syarikat Faiza berperasi dari Kompleks Kilang Bimbingan (KKB) SME Bank. Kini, Syarikat Faiza adalah jenama muktamad untuk produk beras di Malaysia. Diasaskan oleh Puan Hjh Faiza Bawumi Sayed Ahmad, kekuatan Faiza terletak pada pemacu bertenaga dan profesional dengan pengetahuan dan pengalaman yang luas dalam bidangnya.

Latar Belekang Syarikat:
Syarikat Faiza telah ditubuhkan pada tahun 1982, dengan aktiviti peruncitan sebagai perniagaan terasnya. Pada tahun 1992, Syarikat Faiza diperbadankan di bawah Syarikat Faiza Sdn. Bhd (SFSB) secara rasmi dan memasuki modal teroka dengan Padiberas Nasional (BERNAS) pada tahun 1997.

Faiza mengedarkan beberapa jenis beras yang berkualiti baik, dan telah menggalakkan permintaan pengguna untuk produk beras seperti Basmathi, beras wangi, beras Thai Super Khas dan Tempatan. Faiza juga telah mengiktiraf faedah-faedah intrinsik beras untuk konsumer apabila beras memasukan “Ponni” dalam diet mereka.

Hari ini, di bawah bran nama Taj Mahal, Ponni beras diedarkan di seluruh Malaysia. Faiza juga mempunyai armada trak dan kereta sendiri untuk mengendalikan pengagihan dan perkhidmatan jualan. Faiza mempunyai infrastruktur penghasilan dan pengederan beras. Loji pengeluaran yang dibina di atas keluasan tanah berjumlah 300,00 kaki persegi, yang terdiri daripada peralatan berteknologi tinggi untuk pemprosesan beras dan pembungkusan, mempunyai kapasiti pengeluaran sebanyak 12,000 tan metrik sebulan.

Pemilik Perniagaan: Puan Adibah Mohamad

Syarikat:
Tadika Anakku Sayang

Aktiviti Perniagaan:
Pendidikan

Pencapaian:
Puan Adibah Mohamad merupakan contoh usahawan wanita yang baik dalam bidang pendidikan. Beliau berusaha untuk memberi yang pendidikan awal cemerlang untuk melahirkan kanak-kanak yang kukuh dalam pengetahuan dan agama melalui Tadika Anakku Sayang (TAS) beliau.

Latar Belakang Syarikat:
Sebagai salah satu institusi awal pendidikan untuk kanak-kanak dengan falsafah”Kecemerlangan Dunia dan Akhirat Bermula di Sini”, TAS ini sentiasa komited ke arah pembangunan awal kanak-kanak optimum kerana zaman kanak-kanak hanya datang sekali dalam seumur hidup, dan ibu bapa perlu mengambil peluang untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka.

TAS menyediakan pendidikan awal kanak-kanak secara rasmi dan separa rasmi. Pendidikan pra-sekolah berdasarkan kurikulum yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan yang menampilkan nilai-nilai Islam. Nilai-nilai ini penting dipupuk di kalangan kanak-kanak untuk memastikan perkembangan mental yang kukuh.

TAS juga menyediakan kelas “fardu ain” serta pengajaran Al-Quran menggunakan kaedah Iqra dan Talaqqi Musyafahah kaedah.

[stextbox id="custom"]Klik di sini untuk membaca Bahagian 1, Bahagian 2, Bahagian 3 & Bahagian 4.[/stextbox]

Diekstrak daripada laporan SME Bank “The Launching of Anugerah Usahawan Wanita Cemerlang & Taska Pintar SME Bank” 8th April 2011, Menara SME Bank, Kuala Lumpur.

[stextbox id="info"]Adakah anda berminat untuk memulakan perniagaan? Klik di sini untuk membaca Soalan Lazim Dana Pembiayaan PKS[/stextbox]