Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan golongan profesional muda berjuang dengan harta sendiri. Kini dengan harga rumah yang semakin meningkat dan tempoh pembayaran balik pinjaman yang lebih pendek, ada yang mengatakan ia telah menjadi satu perjuangan mustahil.

Dengan lebihan bekalan kondominium mewah membayangi pasaran hartanah, graduan baru dan profesional muda mungkin perlu sama ada menghantar satu SOS kepada ibu bapa mereka dengan wang tunai atau tinggal di rumah kerana mempunyai “ruang saya sendiri” hanya mendapat sedikit sukar.

K.T.S. Chua, 23, yang baru-baru ini mengeluarkan pinjaman peribadi RM30,000 untuk memulakan perniagaan hotdog, lega di sempit hilang Julai baru pinjaman peribadi topi pemerintah tetapi rumah tempoh pembayaran balik pinjaman yang lebih pendek telah menjejaskan pelan usahawan muda untuk pad bujang.

Beliau kini tinggal di rumah dengan ibu bapa dan dua adik-beradik.

“Saya mencari untuk mendapatkan tempat saya sendiri, malangnya, peraturan baru serius akan menjejaskan rancangan saya untuk membeli rumah. Tanpa topi yang baru, ia sudah begitu sukar bagi saya untuk membeli harta dan saya akan mempunyai untuk meletakkan ia ditunda.

“Tidak perlu dikatakan, saya benar-benar bimbang tentang pembayaran balik bulanan yang lebih tinggi dan layak untuk pinjaman perumahan,” katanya.

Kebanyakan rakan-rakan beliau yang baru sahaja mula bekerja adalah “fuming” lebih peraturan baru, saham Pulau Pinang.

Melainkan jika anda adalah dari keluarga yang kaya, rancangan untuk memiliki rumah yang perlu diletakkan di atas pembakar belakang, mereka rasa.

“Mereka yang dari keluarga yang kaya boleh meminta ibu bapa mereka untuk menyokong mereka untuk membeli sebuah rumah. Tetapi saya fikir ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa ramai graduan yang lebih segar akan tinggal dengan ibu bapa mereka sehingga mereka lebih stabil dan dapat bergerak ke atas mereka sendiri, “kata beliau.

Pada akhir hari ini, beliau memetik harga hartanah yang tinggi sebagai masalah yang paling besar, bukan pemerintah yang baru.

Dia merungut bagaimana harga hartanah terus meningkat tetapi gaji graduan baru dan juga mereka yang telah bekerja selama bertahun-tahun tidak mempunyai.

Semua institusi-institusi ini juga perlu mengikuti had pinjaman yang bertanggungjawab.

Peminjam baru, terutamanya mereka yang berpendapatan rendah, hanya boleh mengambil hutang sebanyak 60% daripada gaji bulanan mengambil rumah mereka.

Had baru tidak akan menjejaskan bagaimanapun permohonan pinjaman yang dibuat sebelum 5 Julai.

Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA) Setiausaha Kehormat Ketua Chang Kim Loong berkata pembeli rumah yang memerlukan tempoh pinjaman yang lebih panjang daripada 35 tahun membeli sesuatu yang lebih jauh daripada tahap pendapatan semasa mereka.

“Malah, kebanyakan bank hanya memberi pinjaman perumahan sehingga 30 tahun. Sebelum ini, hanya bank-bank terpilih memberi pinjaman sehingga 45 tahun (pinjaman generasi kedua).

“HBA adalah terhadap pinjaman generasi kedua sebagai generasi kedua dilahirkan ke dalam hutang,” katanya, sambil menekankan bahawa pembeli rumah perlu sentiasa mendapat sesuatu yang mengikut kemampuan mereka.

Disifatkan sebagai “berpatutan”, kajian oleh Universiti Harvard dan Bank Dunia menyenaraikan tiga kriteria utama: apa-apa bayaran balik pinjaman tunggal tidak boleh melebihi satu pertiga daripada pendapatan peminjam, semua pembayaran balik pinjaman gabungan tidak boleh melebihi separuh daripada pendapatan peminjam; dan harga rumah ideal harus menjadi tiga kali ganda pendapatan isi rumah tahunan peminjam, dia saham.

“Sebagai contoh, jika kedua-dua peminjam dan pasangan masing-masing mendapat RM5, 000 sebulan, pendapatan isi rumah adalah RM10, 000 sebulan atau RM120, 000 setahun.

“Nilai rumah yang isi rumah perlu melihat pembelian paling perlu RM360, 000,” jelas beliau.

Beliau meramalkan bahawa graduan baru perlu terus tinggal dengan ibu bapa mereka sehingga kedua-dua ibu bapa dan kanak-kanak (peminjam) telah menyimpan wang yang cukup untuk pembayaran yang lebih besar ke bawah atau bagi ibu bapa untuk mengeluarkan wang KWSP mereka sendiri untuk membantu.

“Bagi pinjaman perumahan sebanyak RM450, 000 (harga kondo purata RM500, 000 tolak 10% wang pendahuluan) selama 30 tahun, pembayaran balik bulanan sudah RM2, 175 yang merupakan 72% daripada pendapatan graduan baru,” katanya mengira.

Chang juga panggilan untuk semakan Perumahan Rakyat (PR1MA) harga 1Malaysia, yang HBA percaya adalah terlalu mahal. The HBA telah mencadangkan harga di antara RM150, 000 dan RM300, 000.

“PR1MA baru sahaja menaikkan harga siling harta mereka kepada RM450, 000 dan isi rumah maksimum kelayakan pendapatan RM7, 500.

“Ia tidak akan menjadi luar biasa bagi bank-bank untuk menolak pemohon PR1MA untuk pinjaman perumahan kerana ramai daripada mereka akan membeli jauh di luar kelayakan pendapatan mereka,” katanya berhujah.

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) pengarah eksekutif Shamsuddin Bardan memberitahu pekerja muda untuk “mengambil masa”.

“Jangan tergesa-gesa untuk melakukan kewajipan kewangan jangka panjang.

“Mungkin anda mungkin perlu menunggu sedikit masa lagi sebelum membuat perkiraan untuk mendapatkan tempat pertama anda.

“Daripada bergegas untuk membeli rumah, tunggu sehingga anda boleh mendapat gaji yang lebih tinggi supaya pembayaran wang pendahuluan dan bulanan menjadi lebih murah,” katanya menasihati.

Walaupun memanggil kajian semula topi pinjaman perumahan, beliau, bagaimanapun, memuji had pinjaman peribadi yang baru sebagai satu cara untuk mengajar generasi muda untuk berbelanja mengikut kemampuan mereka.

Peserta industri percaya Bank Negara langkah baru akan mempunyai kesan yang terhad terhadap pasaran hartanah kerana generasi tua rakyat Malaysia telah dibeli ke dalam kitaran hartanah.

Mereka berkata topi terkini terutamanya akan menjejaskan generasi muda.

Menurut Panduan Harta Global (www.globalpropertyguide.com) – tapak untuk pelabur hartanah kediaman – pasaran perumahan di Malaysia kekal kukuh, walaupun kenaikan harga rumah adalah perlahan disebabkan oleh garis panduan pinjaman yang lebih ketat.

Memetik Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), ia dilaporkan pada tahun lepas bahawa harga rumah di negara ini telah terus meningkat, walaupun pada kadar yang lebih perlahan.

Harga rumah purata adalah RM497, 535 di Kuala Lumpur, diikuti oleh Sabah dan Selangor, dengan harga purata RM382, 414 dan RM372, masing-masing 499.

Sementara itu, CIMB Research, dalam laporan, berkata pertumbuhan bekalan dalam hartanah kediaman di Malaysia pada tahun 2012 hanya 1.6%, paling rendah dalam 10 tahun.

“Kami percaya bahawa punca kenaikan harga yang kukuh dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah disebabkan oleh kekangan bekalan berbanding permintaan yang berlebihan.

“Malah, apa-apa langkah oleh pihak berkuasa untuk membendung spekulasi mungkin mempunyai kesan yang tidak diingini melambatkan pertumbuhan bekalan, yang seterusnya akan memburukkan lagi kenaikan harga dalam jangka panjang,” kata firma penyelidikan itu berkata.

HBA berharap bahawa Bank Negara baru langkah akan mengurangkan beberapa spekulasi dalam pasaran hartanah yang boleh menyebabkan harga hartanah yang lebih rendah.

Chang, bagaimanapun, berpendapat lebih banyak yang perlu dilakukan untuk mengurangkan spekulasi dalam pasaran hartanah, seperti membawa kembali Cukai Keuntungan Harta Tanah, mengenakan duti setem yang lebih tinggi untuk pembeli pelbagai sifat dan pengurangan selanjutnya Pinjaman kepada nisbah Nilai.

sumber