KUALA LUMPUR (Bernama) – Pelbagai bantuan dan inisiatif yang diperkenalkan untuk membantu belia membuktikan bahawa kerajaan mengiktiraf mereka sebagai satu bahagian penting dalam masyarakat Malaysia, kata pemuda.

Ini juga menunjukkan bahawa keperluan belia diberi perhatian serius oleh kerajaan, terutama dalam membentuk mereka menjadi pemimpin masa depan negara.

Antara bantuan dan inisiatif ini adalah Belia 1Malaysia Untuk Anda (1M4U), Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), rebat telefon pintar, Skim Rumah Pertamaku, Baucer Buku 1Malaysia dan Kad Diskaun Pelajar 1Malaysia (KDR1M).

Jurutera Mohamad Nazmi Zaidi Moni, 28, berkata pengenalan bantuan dan inisiatif membuktikan komitmen berterusan kerajaan untuk membantu golongan belia.

“Kerajaan telah diiktiraf dengan membantu belia dalam perniagaan, pendidikan dan banyak lagi. Ini adalah sangat berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya.

“Untuk mencapai status negara maju, belia perlu memainkan peranan mereka dan ini adalah mengapa kerajaan bermula dari sekarang,” kata jurutera penyelidikan dengan Universiti Teknologi Petronas.

Untuk mengurangkan kos sara hidup, kerajaan berkembang BR1M 2.0 dengan memberikan satu-satunya pembayaran RM250 kepada individu tunggal berusia 21 tahun dan ke atas yang berpendapatan kurang RM2, 000 sebulan.

Rebat sebanyak RM200 diberikan untuk pembelian telefon pintar 3G supaya belia mempunyai lebih banyak akses kepada maklumat. Bagi tujuan ini, peruntukan sebanyak RM300 juta telah diperuntukkan untuk manfaat kira-kira 1.5 juta belia.

Program 1M4U diperkenalkan pada bulan Julai tahun lepas juga menyediakan pelbagai insentif yang berkaitan dengan promosi sukarelawan di kalangan belia.

Kerajaan juga memuji untuk meminda Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971.

Mohd Nazmi berkata pindaan itu membolehkan kematangan politik di kalangan belia dan membuat ahli-ahli politik dari pelbagai latar belakang akademik.

“Kehadiran mereka akan membuat kerajaan yang lebih dinamik. Kemahiran dalam pemikiran, perdebatan dan pendekatan kritikal akan digunakan untuk membuat pelajar yang lebih baik yang tidak bergantung semata-mata kepada kelayakan akademik.”

Undang-undang pelajar Azhier Arisin Farhan, 23, berkata golongan belia terutama pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi sangat gembira dengan baucar buku dan rebat untuk telefon pintar.

“Daripada banyak kebaikan yang diberikan oleh kerajaan, saya sungguh terhutang budi kepada baucar buku. Tanpa ragu-ragu perbelanjaan saya untuk buku-buku telah dikurangkan.

“Saya mempunyai perasaan yang baik bahawa mana-mana belia wajar mendapat manfaat daripada program-program kerajaan akan menyokong penerusan pentadbiran ini. Saya melihat tidak ada sebab mengapa bantuan dan program-program kewangan mesti dihentikan,” kata beliau.

Pada tahun ini, kerajaan telah memperuntukkan RM325 juta untuk Buku Baucer 1Malaysia bagi manfaat 1.3 juta pelajar universiti.

Kira 1.2 juta KDR1M juga diberi kepada pelajar universiti untuk mendapatkan diskaun sehingga 60 peratus ke atas lebih 2,000 kedai rangkaian di seluruh negara.

Pelajar Nurrul Shahida Harun, 24, memberitahu Bernama bahawa baucar buku membantu untuk meringankan beban membeli buku-buku yang agak mahal.

“Saya harap baucar buku akan terus diberi dan meningkat supaya pelajar boleh membeli lebih banyak buku,” kata pelajar Universiti Teknologi Mara.

Nurulhuda Che Das, 32, berkata, Skim Rumah Pertamaku akan mengurangkan beban golongan muda supaya mereka boleh memiliki rumah kerana harga yang tinggi pada masa ini.

“Ia adalah sangat membantu terutama bagi pasangan pengantin yang memerlukan untuk menguruskan kewangan mereka dengan baik,” kata kakitangan awam yang menerima kunci rumah baru pada bulan Februari.

- BERNAMA

sumber