JOHOR BAHRU: SME Bank Bhd berharap untuk menyelesaikan pembayaran peruntukan RM50mil daripada Kerajaan bagi Tabung Usahawan Muda (YEF) menjelang September kepada 700 penerima di seluruh negara.

Naib presiden dan ketua perbankan Abd Karim Ahmad berkata ia telah menerima 42 permohonan untuk skim untuk kini dan akan mengagihkan RM5 juta kepada mereka.

Beliau berkata bahawa menjelang April, bank menyasarkan untuk menerima 100 permohonan lagi untuk YEF dan ia akan mengagihkan RM15mil kepada usahawan muda.

“Kami berharap bahawa Kerajaan akan memperuntukkan bajet yang lebih untuk YEF di bawah Bajet 2014,” Abd Karim memberitahu StarBiz pada perlawanan akhir usahawan skim pembiayaan SME Bank jerayawara.

Acara yang sama telah diadakan di Ipoh, Kuala Lumpur, Kuching, Miri, Kota Kinabalu dan Kota Baru, memberi tumpuan kepada YEF dan Skim Pembangunan PKS (SDS) bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan usahawan muda.

YEF ini khusus untuk usahawan muda yang berusia antara 18 tahun dan 30 tahun yang merancang untuk memulakan atau sudah menjalankan perniagaan.

Setiap pemohon yang layak akan menerima sehingga RM100, 000 sebagai modal permulaan atau perbelanjaan kerja dan mempunyai tujuh tahun untuk membayar balik pinjaman.

“Kami berharap orang muda yang berdaya usaha yang ingin memulakan perniagaan untuk menggunakan sepenuhnya bantuan kewangan yang diberikan oleh Kerajaan kepada mereka,” kata Abd Karim.

Beliau berkata objektif utama skim ini adalah untuk membantu usahawan muda yang tidak layak untuk meminjam wang dari bank-bank komersial atau lain-lain skim pembiayaan Kerajaan yang berkaitan.

Berasingan, SME Bank akan membuka dua cawangan baru tahun ini di Johor setiap satu masing-masing di Batu Pahat dan Pasir Gudang pada bulan Mei dan Jun.

Ini akan membawa bilangan cawangannya di negeri ini kepada tiga.

PKS Johor Selatan pengerusi Persatuan Teh Kee Sin berkata dengan YEF dan skim SDS, tidak ada sebab untuk usahawan PKS dan muda untuk mendapatkan pinjaman daripada peminjam wang tidak berlesen.

“Terdapat banyak Kerajaan dimulakan skim untuk membantu PKS kami dan mereka harus mengambil kesempatan daripada skim untuk faedah mereka sendiri,” katanya.

Teh, yang juga Persatuan IKS Malaysia kebangsaan presiden, berkata kerajaan kini menjadi lebih pro-aktif, sambil menambah bahawa tidak seperti sebelum ini, ia kini kerumitan kurang bagi PKS untuk mendapatkan pinjaman.

Beliau berkata skim YEF juga akan membuka pintu peluang bagi graduan muda untuk memulakan perniagaan.

“Nasihat saya untuk kali pertama (usahawan muda) yang telah berjaya mendapat pinjaman untuk menghormati kontrak dan membayar ansuran anda pada masa,” kata Teh.

Beliau berkata mereka perlu peminjam yang bertanggungjawab sebagai tindakan mereka tidak membayar pinjaman pada masa atau tidak membayar pinjaman pada semua adalah sama seperti menafikan lain daripada pemohon yang layak mendapat bantuan kewangan.

Teh berkata usahawan muda dan PKS mesti mempunyai misi dan visi membuat keuntungan apabila menceburi bidang perniagaan dan mampu berkembang dari masa ke masa.

“Jika anda fikir anda tidak boleh melakukannya, maka tidak melakukannya, sebagai menjalankan perniagaan adalah mencabar dan tidak semudah seseorang mungkin berfikir tetapi ganjaran adalah baik,” katanya.

source